KIRGIZIJA in nomadske igre ter podaljšek v Uzbekistan

Kirgizija je z visokogorjem zaprta država, ki se jo drži sloves »Švica Srednje Azije«. To je visokogorska dežela, ki prav vsakemu jemlje dih s  svojo prelepo in neokrnjeno naravo in se ponaša s številnimi v nebo segajočimi vršaci Tjanšana in Pamirja. Le-tu živijo kirgiški nomadi, ki se niso odpovedali svojemu prvinskemu načinu življenja. V začetku septembra bomo doživeli enkratno priložnost festivala nomadskih iger, kjer se bodo kirgiški nomadi preizkusili v konjskih igrah, rokoborbah ter folklori, plesu in petju. Ob podaljšku potovanja pa sledi še ogled biserov Uzbekistana, kjer bomo doživeli  arhitekturni presežek v Samarkandu, Buhari in Hivi.

Znamenitosti na poti

 • Biškek– glavno mesto Kirgizije s kirgiškim in sovjetskim delom, kjer še stoji kip Lenina;
 • Jezero Issyk Kul– drugo najvišje ležeče jezero na svetu t.i. kirgiško morje. Ob obali pa se najde številne petroglife in ostanke svilene poti;
 • Tjanšan– 3000 km dolga gorska veriga, ki ji pravimo tudi Nebeško gorovje;
 • Karakol – mesto z rusko pravoslavno cerkvijo, mošejo in zanimivim nedeljskim bazarjem;
 • Pravljični kanjon – kanjon neverjetnih in bizarnih oblik, ki jih je preoblikoval veter v domišljijske skulpture in oblike zato dobi pridevnik “pravljični
 • Soteska “sedem bikov”– slikovita 35 km dolga soteska rdečih kamenin in zanimivih oblik;
 • Taš Rabat – nekdanji karavansaraj umeščen v prekrasno pokrajino v bližini kitajske meje na višini 3500 m; 
 • Songkul– jezero na osrednji planoti leži na 3300 m, tu se pase živina, domačini živijo v jurtah in opravljajo svoja vsakodnevna opravila;
 • Nomadske igre – kirgiških nomadske igre, kjer bodo prestavili številne igre na konjih, nastopili bodo rokoborci na jakih in na ogled bodo ročne obrti, folklora, narodne noše.
 • Kirgiški »wild west«– spektakularna narava, prelazi in visokogorske ceste;
 • Kanjon reke Narin – slikovita dolina s kanjoni, jezeri, zelenimi hribi, kjer se pasejo jaki in konji.

DAN 1 : LET V KIRGIZIJO Iz bližnjega letališča (Dunaj/Benetke/Budimpešta) poletimo proti Kirgiziji.

tajikistan kirgizijaDAN 2; BIŠKEK  V zgodnjih jutranjih bomo pristali v prestolnici Kirgizije. Po krajšem počitku si bomo ogledali mesto, kjer je še vedno čutiti sovjetski pridih na kar priča kip Lenina. Sprehodili se bomo po osrednjem delu Biškeka ter se podali do tipično živahnega osrednje azijskega bazarja. Že rvi dan bo  izkusili kirgiško kuhinjo. GH (Z)

SONY DSCDAN 3 – 4: SONG KUL in KIRGIŠKI NOMADI Po pristanku se bomo zapeljali do vasice, ki bo izhodiščna točka za osrednji del Kirgizije. Fantastična narava, spektakularni prelazi in visokogorske ceste, majhne in zaspane vasice vse dokler ne bomo prispeli do jezera Song Kula. Preko poletja in do sredine septembra se tu pasejo črede konj, jakov in ovac. Domačini pa živijo jurtah. Privoščili si bomo jahanje konjev, opazovali nomadski način življenja in se po želji povzpeli na okoliške gore. GH & J (Z) 

kirgiz-140DAN 5 – 6: Karavansaraj TAŠ RABAT Iz Song Kula  nas bo pot vodila  preko številnih prelazov in kanjona reke Narin. Sledil bo spust proti kitajsko-kirgiški meji, do Taš Rabata, kjer se nahaja impozanten in originalno ohranjen karanvansaraj, ki priča o trgovanju že v času Marka Pola. V okolici Taš Rabata se bomo sprehodili ali si po želji privoščili  ježo na konju med divjino prekrasne narave. Mogoče nam bo uspelo videti jake ali celo svizce. Zadnji dan se bomo zapeljali do Narina, kjer bomo tudi prespali. J in GH (Z)

_mg_7569

DAN 7 – 8: KARAKOL, pravljični KANJON ter JEZERO ISIK KUL Zapeljali se bomo do obale drugega najvišjega jezera na svetu, do Isik kula. Tu si bomo ogledali nenavadne kamnite formacije t.i. “pravljičnega kanjona” in nenavadne formacije “sedmih bikov” Jeti Oguz, ki so vpete v rdeč kamen, ki krasi to pokrajino. Le nazadnje pa bo sledila blatna (zdravilna) kopel. Zapeljali se bomo tudi do Karakola, kjer si bomo ogledali center mesta in pravoslavno cerkev. GH (Z)

achik-tash-kyrgyzstan

DAN 9 – 10: FESTIVAL NOMADSKIH IGER & KIRGIŠKA FOLKLORA Iz Karakola se bomo zapeljali do severnega dela jezera Isik kul in si privoščili kopanje v »kirgiškem morju« ter si ogledali petroglife v Čolpon Ati. Naslednji dan si bomo ogledali otvoritev festivala tradicionalnih nomadskih iger. Konji so del kirgiške kulture in njihovega vsakdana zato si bomo v pristnem visokogorskem okolju ogledali tega festival in se prepričali o spretnosti kirgiških konje jezdecev. Na festivalu bodo nastopili tudi rokoborci na jakih. Na ogled bodo ročne obrti, folklora, petje, plesi, … Zadnji dan zvečer pa se bomo zapeljali do Biškeka. V kolikor nam bo stalo še kaj časa si bomo sprehodili po centralnem delu Biškeka. J (Z) in GH (Z)

DAN 11: POLET Nočni odhod proti letališču v Biškeku in let proti Evropi.

PODALJŠEK POTOVANJA v UZBEKISTAN: 

uzbekistan - lubeniceDAN 11: OŠ: Iz Biškeka bomo poleteli proti Ošu. Sledilo bo izgubljanje po mestu in po živahnem, tipičnem centralno azijskem, bazarju. Zvečer pa se bomo povzpeli na razgledno točko – t.i. Salamonov hrib. GH (Z)

 

 

 

maxresdefault (2)DAN 12: PROTI UZBEKISTANU: Zelo zgodaj zjutraj se bomo zapeljali do kirgiško – uzbeške meje. Po formalnostih na meji nas bo pot vodila do Taškenta, kamor bomo prispeli z vlakom v večernih urah. H (Z)

 

uzb (1d)DAN 13: HIVA: Zgodaj zjutraj bomo poleteli proti Hivi. Zbudili se bomo v puščavskem, najmanjšem in simpatičnem mestu t.i. turkiznem mestu »svilene ceste«, ki izstopa po arhitekturi s turkiznimi keramičnimi ploščicami. Hiva je ravno zato dobila vzdevek »turkizna«. Hiva dobesedno spominja na mesto iz 1001 noči. To simpatično in najmanjše mesto z dvojnim obzidje je pravi muzej na prostem, ki si ga bomo natančno ogledali. H (Z)

uzb (34a)DAN 14 – 15: BUHARA: Zapustili bomo Hivo ter se zapeljali proti Buhhari. Na poti do tja bom prečkali Amu Darjo, najdaljšo reko Osrednje Azije, ki jo je nekoč prečkal Aleksander Veliki in danes predstavlja mejo med Uzbekistanom in Turkmenistanom. Buhara je poimenovana tudi kot »steber islama«. Ogledali si bomo trdnjavo, mošeje, medrese, karavansaraje, bazarje … Prosto popoldne za nakupe in uživanje v mestu. H (Z)

Chrome Legacy Window 3.2.2018 194924.bmpDAN 16 – 17: SAMARKAND : Sledila bo vožnja proti Samarkandu  z vlakom. Ob prihodu v Samarkand bo sledil ogled najbolj poznanega uzbeškega mesta z mošejami, medresami, karavansaraji, astrološkim observatorijem, številnimi grobnicami in še in še. Zadnji dan se bomo v večernih urah zapeljali do letališča v Taškentu. / (Z)

DAN 18 : POLET Nočni odhod proti letališču v Biškeku in let proti Evropi.

 GH* (spanje pri domačinih), H* (hotel), J*(jurte – krožni nomadski šotor), Z* (zajtrk)

Termin potovanja: 25.08. – 04.09.2018 (11 dni) ali 25.08. – 11.09.2018 (18 dni)

Info: shakti.potep@gmail.com; 031 – 24 91 05

Cena Kirgizija: AKCIJA!!! od 1270€ (800€ + avio karta)

Cena s podaljškom v Uzbekistan: 1980  € (1400€ + avio karta)

Cena vključuje:

 • Povratni letalski prevoz Dunaj – Bishkek/Tashkent – Dunaj* z vsemi letališkimi taksami in 20 kg prtljage;
 • organizacijo potovanja;
 • vodenje in našo energijo;
 • nastanitev v gostiščih in jurtah, nočitve v več posteljnih sobah z zajtrkom s zasebno in skupno kopalnico ter v dvoposteljnih ali troposteljnih sobah v Uzbekistanu.
 • prevozi po programu (kombiji/minbusi);
 • lokalno vodenje;
 • organizaciji vodenje in trekinga s strani lokalne agencije;
 • slovensko spremljanje – vodnik z licenco GZS,
 • Notranji let Urgench – Tashkent pri podaljšku potovanja;
 • Vlak Buhara – Samarkand – Tashkent pri podaljšku potovanja

Cena ne vključuje/obvezno doplačili pred odhodom:

 • doplačilo za manjšo skupino v primeru da se prijavi manj oseb: 80€ (15-13 oseb), 100€ (12-10 oseb), 120€ (9 – 6 oseb);
 • urejanje in posredovanje za uzbeški vizum in LOI (65€).

Cena ne vključuje/možno doplačilo ob prijavi:

 • zdravstveno zavarovanje CORIS z asistenco 35€ (Kirgizija) ali 55€ (Kirgizija in Uzbekistan),
 • zavarovanje rizik odpovedi potovanja (5% cene aranžmaja);
 • povratni transfer do letališča, če let izven Slovenije (okvirno 60€ do 90€);
 • enoposteljna soba​ 25€ v Kirgiziji (možna je samo v Biškeku) ali enoposteljna soba v Uzbekistanu (120€).

Cena ne vključuje/obvezna doplačila na poti:

 • vstopnine in dovolilnice za nacionalne parke – okvirno 50€ – 80€;
 • napitnina 40€.

Cena ne vključuje/možna doplačila na poti:

 • jahanje konjev (15€/osebo)
 • hrana kosilo/večerje na potovanju (okvirno 10€/20€ na dan na osebo)

Opombe:

 • za potovanje v Kirgizijo slovenski državljani ne potrebujejo vizum, potrebujemo pa vizum za Uzbekistan, ki ga uredimo pred odhodom.
 • število mest je omejeno na 16,
 • potovanje bo zagotovljeno, ko bo 6 prijavljenih potnikov; letalske karte bodo kupljene okvirno 2 meseca pred odhodom oziroma ko se oblikuje skupina; v nasprotnem primeru vam bomo vrnili vplačila.
 • cene letalskih kart, cene storitev lokalnih partnerjev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Cena potovanja je preračunana glede na ceno letalskih kart 1. junija 2018.
 • splošni pogoji so sestavni del ponudbe in so objavljeni na spletni strani shaktipotep.com
 • info: 031-249105 ali potep@gmail.com
 • ​prosimo, preberite še posebne informacije spodaj​.
 • Prijave zbiramo do 30 dni pred odhodom oziroma zapolnitve mest preko zgornje povezave.

Pomembno: Cene in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne zaradi odstopanj v valutni razmerjih (€ vs. $) in zaradi spreminjanja cen letalskih prevoznikov. Mi 100% zagotavljamo samo ceno za našo organizacijo in vodenje.

Cena letalskih kart (cena mednarodne letalske za 11 dnevno potovanje 470€/osebo; cena mednarodne karte za 19-dnevno potovanje je 580€/osebo, april 2018).

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com.

Vplačila: ob prijavi se vplača 30% cene aranžmaja in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje in se potovanje vseeno izpelje. Ko je skupina potrjena se plača letalsko karto, preostanek pa se nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom. Cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so vse cene okvirne in spremenljive.

SPLOŠNE INFORMACIJE

 • KAKO POTUJEMO? Potovali bomo potovali z mini busom oz kombiji avtobusom ter z vlakom v Uzbekistanu. Imeli bomo tudi 2 notranja leta pri podaljšku potovanja.
 • NASTANITEV: Spi se v hotelih 2*/3* v dvoposteljnih sobah, v preprostih GH brez kategorizacije, pri domačinih (več posteljne sobe), v jurti (krožni šotor za več oseb).
 • HRANA: Veliko je mesa, mlečnih izdelkov, zelenjave in sadja.
 • ZAHTEVNOST POTI: Tura je primerna za kogarkoli, ki ima v sebi vsaj malo popotniške žilice. To je naše avanturistično potovanje, ki ga imamo v ponudbi.
 • ŠTEVILO OSEB: min 6 – max 16
 • VREME:V Centralno Azijo prihajamo v poznem poletnem času, ki je prijeten za potovanje in krajše trekinge. Temperature se v tem mesecu gibljejo med 5 in 30 st. celzija, v visokogorju nižje temperature preko noči. Več o vremenu si lahko pogledate na spletni strani: http://slovenian.wunderground.com
 • ZDRAVJE: Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah.
 • VARNOST: Kirgizija In Uzbekistan sta varni dežela. Ljudje so prijazni in odprti. Vseeno pa moramo paziti na osebno lastnino, saj se povsod najdejo izjeme – predvsem v velikih mestih, na tržnicah, turističnih krajih in povsod, kjer je večja gneča.
 • VIZUM: Slovenski državljani ne potrebujemo vizuma za Kirgizijo. Potrebujemo vizum za Uzbekistan.

Posnetek zaslona (137a)

uzb (1a)

This entry was posted in blog, kirgizistan, potovanje and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s