ARMENIJA s podaljškom na treking

Potovanje vodi v Armenijio, ki se nahaja v “vratih Evrope”. Armenija ponuja poleg naravne lepote še izjemno kulturno in zgodovinsko bogastvo. Odkrivali bomo daljno preteklost Armenijo, visokogorje čudovitega nižjega Kavkaza ter si privoščili treking na najvišjo goro Armenije. Na poto pa števlne cerkve, armenski Vatikan, izguljanja po armenski “Kapadokiji”, odkrivanje manjših zaselkov, vožnja z žičnico nad kanjonom do vasi Tatev, armenski “Stonehenge”, kačkarji, opazovanje Ararata, uživanje na plaži jezera Sevan. Privoščili si bomo treking v slikoviti okolici nizkega Kavkaza ter vzpon na do jezera in vrh armenskega ukaslega vulkana, ki je tudi najvišji vrh Armenije. 

Dan 1: Polet Iz bližnjega mednarodnega letališča let proti Yervanu.

Dan 2: EREVAN z okolico Po jutranjemu pristanku z vlakom in krajši osvežitvi si bomo ogledali mesto Erevan. Ogledamo si mestno tržnico, muzej Mataderan kjer se nahaja največja zbirka srednjeveških rokopisov. Popoldan pa si bomo ogledali še spomenik posvečen žrtvam genocida ter se bomo zapeljali do Ečmiadzina, ki velja za “armenski Vatikan”. Zvečer pa se bomo sprehodili po elitnih ulicah armenske prestolnice. GH (Z)

Dan 3: GARNI in GEGHARD Najprej si bomo ogledamo antični in slikovit tempelj Garni iz helenističnega obdobja. Od tu se podamo na 3 urni pohod po po soteski Azatriver do t.i. »kamnite simfonije« oz. bazaltnih stolpov zanimivih oblik ter nadaljujejo poto do samostana Havustar. Ogledali si bomo si tudi v goro vklesan samostan Gerhard, ki velja za enega najlepših primerkov v okolici Yerevana. Zvečer se bomo vrnili nazaj v Erevan. GH (Z)

Dan 4: ARMENSKI “VATIKAN” in ARARAT Iz Yerevana se bomo zapeljali proti jugu Armenije in sicer se bomo najprej ustavili v samostanu Khor Virap, ki se nahaja ob vznožju biblijske gore Ararat, kjer naj bi pristala Noetova barka. Slikovita vožnja nas bo popeljala do vinorodnega okoliša, kjer bomo poskušali vino ter si v neposredni bližini ogledali Noravank cerkev, ki se nahaja v idilični pokrajini. Nazadnje pa se bomo zapeljali do Gorisa. GH (Z)

Dan 5 – 6: Armenska »Kapadokija« in armenski »Machu Picchu« Pot nas bo iz Gorisa sprva vodila do manjše vasi na jugu Armenije, ki ji lahko rečemo kar armenska »Kapadokija«. Sprehodili se bomo po vasi in pokrajini mehkih vulkanskih kamenin, pokukali v stara jamska bivališča tukajšnjega lokalnega prebivalstva, saj tu se nahaja največje jamska vas, kjer so nekoč imeli amfiteater in številne cerkve, pokopališče,…. Le tu nas bo spremljala krasna narava in slapovi. Naslednji dan si bomo privoščili pohod do skrite vasice ki jo imenujejo kar »armenski Machu Picchu. Vas se nahaja ob vznožju Vorotan soteske in je bila zapuščena v zadnjem stoletju. Tu se nahja cerkev Mrgadzori, kjer je nekoč se nahajal tudi harem. pOnovno bomo prespali v vasi GH (Z).

Dan 7: TATEV in AREMENSKI “STONEHENGE” Slikovita vožnja nas bo popeljala do soteske nad samostanom Tatav, ki leži na klifu nad kanjonom preko katerega se bomo zapeljemo z žičnico ter si tam ogledali zanimivosti. Nato se bomo zapeljali do Sisiana, kjer si bom ogledali armenski »Stonehenga« (observarorija) in se čudili znanju tedanjih ljudstev na tem območju. Od tu nas bo pot vodila do Yeghegnadzorja, kjer se bomo sprehodili po istoimenski dolini in si med drugim ogledali judovsko pokopališče in druge zanimivosti armenske preteklosti. GH (Z)

Dan 8: KARAVASARAJ in HAČKARJI Danes bomo prečkamo prelaz Selim (2.410 m), kjer si bomo ogledali karavansaraj, ki se nahaja na nekdanji svileni poti. Nato se bomo zapeljali v bližino jezera Sevan, kjer si bomo ogledali armenske hačkarje ter si ogledali glavni samostan ob jezeru Sevan od koder bomo imeli krasen razgled na največje armenski jezero. Prespali bomo ob jezeru Sevan.  GH (Z)

Dan 9: JEZERO SEVAN Danes si bomo privoščili počitnice na jezeru Sevan. Kopanje v jezeru, sprehodi, sprostitev. Tisti ki ne bodo nadaljevali potovanja se bomo zvečer zapeljali proti letališču v Erevanu, ostali pa prenočili ob jezeru Sevan in se pripravili na podaljšek potovanja. GH (Z)

Dan 10: POLET DOMOV  Nočni let proti Dunaju/Benetkam/Budimpešti.

PODALJŠEK POTOVANJA – TREKING:

DAN 10 – 12:  TREKING  Iz Sevana bomo nadaljevali treking vse do visokogorskega vulkanskega jezera Akna in najvišje točke do vulkana Azdahak, ki se nahaja b zahodnem delu nizkega Kavkaza. Vulkan je nedelujoč in le-tam se nahaja krater. Prav od tu se nam bodo ponujali neverjetno lepi razgledi nad okolico vpeti dolin in armenskega visokogorja. Ob sreči bomo od tu videli tudi goro Ararat, dolino Kotyak, jezero Sevan in celotno verigo Geghama. Od tu bomo pot nadaljevali do bližnje vasi ob samostanu Geghard. Na poti pa jezero, petroglifi, posebni »zmajevi« kamni in še in še. Ob zaključku trekinga se zapeljemo do Erevana. Naša najvišja točka trekinga bo 3597m. Nosimo manjše nahrbtnike. Spali bomo v izposojenih šotorih. C (Z,V) in GH (Z)

DAN 13 – 14: ARAGATS – najvišja gora Armenije (4090m) Zgodaj zjutraj se bomo zapeljali v smeri proti najvišji gori Armenije, proti Aragatsu natančneje do visokogorskega jezera, ki se nahaja na 3200 m. To bo tudi naša štartna točka našega trekinga do vrh ugaslega vulkana. Na poti pa prekrasna narava vulkanskih raznobarvnih kamenin in štirje vrhovi in ugasli krater, ki velja za največjega v svetovnem merilu.  Vrh se nahaja na 4090 m. Po spustu si ogledamo še 15 m visok slap, ki teče v kaskadah. Od tu nas bo pot vodila še do vasice pod Aragatsom od koder se bomo zapeljali nazaj do Erevana. C (Z,V) in GH (Z)

Dan 15: POLET DOMOV  Nočni let proti Dunaju/Benetkam/Budimpešti.

Termin (avgust): 05.08. – 14.08.2018 (10 dni) ali 05.07. – 19.08. 2018 (15 dni)

Termin (september): 25.08. – 03.09.2018 (10 dni) ali 25.08. – 08.09. 2018 (15 dni)

Skupina: min. 6 – maks. 16 oseb

Info: shakti.potep@gmail.com; 031 – 24 91 05

Cena: od 1080€

Cena s podaljškom: V PRIPRAVI 

Mednarodna letalska karta je okvirno 300 eur.

CENA VKLJUČUJE: Organizacijo, vodenje in našo energijo, nastanitev namestitve v hotelih 2*/3* z zajtrkom in nastanitev v guesthousih v preprostih sobah in pri domačinih (večposteljna ležišča)  z zajtrkom. Vse stroške s prevozi (večinoma z najetim avtobusom), voznike, slovenskega profesionalnega vodnika na celi poti in lokalnega vodnika, dovoljene za nacionalne parke ter organizacijo vodenja potovanja in trekinga in hotelov s strani lokalne agencije. Cena je preračunana 19. januarja 2018.

V CENO NI VKLJUČENO: transferja do letališča, dodatno zdravstveno zavarovanje, riziko odpovedi potovanja, doplačilo za enoposteljno sobo, dodatnih obrokov, vstopnine, napitnine, osebni izdatki, vize.

Rok za prijavo po razpisni ceni je 10. maj 2017. Kasneje bo cena odvisna od cene letalskih kart. Cena avio kart je preračunana 2.2.2018 in je bila 350€.

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com.Prijavnica za potovanje se nahaja tu: PRIJAVNICA (KLIKNI, IZPOLNI in POSREDUJ).

VPLAČILA: Ob prijavi se vplača 200 € in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena in se potovanje vseeno lahko izpelje. V primeru manjše skupine je doplačilo za organizacijo 60 € (15 – 14 oseb), 100 € (13-10 oseb) ter 140€ (9 – 8 oseb). Ko je skupina potrjena se plača letalsko karto, preostanek pa se nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom.

POMEMBNO: Cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so vse cene okvirne in spremenljive.Letalski prevozniki spreminjajo cene letalskih vozovnic zato objavljena cena lahko odstopa od prvotno objavljene, saj cena letalske kartze velja do zaponitve kvot.

Podaljšek se zaračunava posebej kot podaljšek potovanja in vključuje: namestitve z zajtrkom, lokalnega vodiča, vse prevoze po programu (z busom) in slovenskega profesionalnega vodnika.

SPLOŠNE INFORMACIJE

  • KAKO POTUJEMO? Kavkaz bomo prepotovali z najetimi avtobusom (samo za nas) in najetim džipom (en dan).
  • NASTANITEV: Pri 10 dnevnem programu se spi  v hotelih 2*/3* v dvoposteljnih sobah in pri domačinih na skupnih ležiščih oz. v več posteljnih sobah, pri podaljšanju na treking se spi  v hotelih 2*/3* v dvoposteljnih sobah in  v šotorih (3x).
  • HRANA: Jedli bomo v hotelskih in lokalnih restavracijah. Kavkaška hrana ni ravno raznolika, je pa zelo okusna. Večinoma se je juhe, riž in meso, testenine, ribe, solate ter sezonsko sadje. Za vegetarijance se bomo potrudili.
  • ZAHTEVNOST POTI: Tura je primerna za kogarkoli. Celodnevni pohod (na krajšem) potovanju je po želji in zahteva manjšo fizično kondicijo. Treking v nizkem Kavkazu zahteva fizično pripravljenost (Viševnik, Nanos, Velika Planina,… so primerni za nabiranje kondicije). Škoda bi bilo se opravite v visoke gore Kavkaza brez da jih raziščemo.
  • ŠTEVILO OSEB: min 6 – maks 16
  • VREME: Avgusta in septembera je v deželah Kavkaza prijetno toplo, temperature se gibljejo od 10 – 35 stopinj, v visokogorju v nizkem Kavkazu pa bolj hladno in tukaj je tudi večja možnost krajših padavin.
  • ZDRAVJE: Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah.
  • VARNOST: Armenija, Gruzija sta varni državi. Potrebna je kot povsod previdnost tam kjer so večje množice ljudi. Potrebno je spoštovanje pravil glede oblačenja v cerkvah.
  • VIZUM: Slovenci za obisk Armenije ne potrebujemo vizuma.

Potovanje se uradno izvaja preko agencije EPRA D.O.O.Splošni pogoji potovalne agencije EPRA  d.o.o. so sestavni del programa. Cena je preračunana na dan 8. september 2016.

Advertisements
This entry was posted in armenija, blog and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s