VRHUNCI CETRALNE AZIJE: Zahodna KITAJSKA, TADŽIKISTAN in KIRGIZIJA ter podaljšek v UZBEKISTAN

Čudovita popotniška kombinacija slikovite Kitajske in Tadžikistana po svileni cesti s podaljškom v Uzbekistan. Od Turpana, do kitajskega zidu, gorskih masivov, puščave Taklamkan. Sipine, sončni zahodi, zvezde in dvogrbe kamele. Na drugi strani meje pa Tadžikistan s prostranstvi visokogorja, jaki in slikovita pokrajina Pamirskega gorovja. Ostanki civilizacij, visoki prelazi, turkizna jezera, sufizem, budizem, trdnjave, toplotni vrelci, jaki, melone, marelice,… Izjemno slikovita pokrajina in še bolj gostoljubni domačini. Pri podaljšku potovanja pa Uzbekistan z neverjetno arhitekturno in ostanki civilizacij. Potovanje po svileni cesti je pravi odklop! Mi ga pa tudi izvrstno poznamo, saj tja vodimo že vrsto let in vam razkažemo vse skrite kotičke tega dela sveta.

Dan 1 : POLET 

20081209174118312155320772Dan 2: TURPAN Nočni prihod v Urmchi od koder se bomo zapeljali proti Turpanu v provinci Xinjiang. Turpan velja za eno sušno mesto, kjer je dežja bore malo. Kjub temu pa tu uspeva grozdje zavoljo njihovega posebnega namakalnega sistema kanalov t.i. kerez. Ogledali si bomo kerez sistem, antično trdnjavo in nekdanjo prestolnico Jiaohe, znan 44 m visok minaret ter se zapeljali do »Ognjenih planin«. Zvečer bo prosto za samostojno raziskovanje ali samostojne nakupe. H (Z)

desert-1Dan 3 – 5: PUŠČAVA TAKLAMAKAN Zapeljali se bomo do Urumqija od koder bomo poleteli do Hotana, ki se nahaja ob južni poti svilene ceste in je bilo poznano po žadu in pridelavi svile. Pot nas bo vodila v puščavo Taklamakan, kjer si bomo privoščili kamelji treking ter bomo prespali v puščavi izpod tisočerih zvezd. Sipine, zvezde, kamele. Zadnji dan bomo zapustili puščavo in se bomo zapeljali do rodovitnega  mesta Yarkent. C (Z) in GH (Z)

uyghurheaderDan 6 – 7: KASGHAR Dodobra bomo raziskali Yarkent in si ogledali zlato mošejo iz 16.st. ter mavzolej posvečen poetu Amani Shanu. Pot bomo nadaljevali proti Kashgarju, ki je  najbolj znano mesto svilene ceste v provinci Xinjiang. V Kashgarju bomo obiskali bazar, kjer bomo opazovali domačine pri barantanju. Obiskali bomo stari del mesta in Id Kah mošejo ter mavzolej. Vsekakor bomo uživali v tem prijetnem mestu v zahodni Kitajski. GH (Z)

2015072410050917197DAN 8 – 9: JEZERO KARAKUL & KIRGIŠKI NOMADI Iz Kašgarja se bomo zapeljali proti jugu v smeri proti Pakistanu, kjer se zaključuje gorska veriga Pamir. Ob jezeru Karakol so pa najlepši razgledi na ledenik Muztaga Ato. Ob vznožju tega gorskega lepotca živijo nomadski Kirgizi, ki pasejo jake in konje ter prebivajo v jurtah. kjer bomo tudi prespali. Zapustili bomo Kitajsko in prečkali mejo v Tadžikistan ter se CEA (47A)zapeljali proti Murgabu, kjer se bomo sprehodili skozi bazar in si ogledali izredno zanimiv etnološki muzej preden se bomo podali v divjino h pravim kirgiškim nomadom, ki živijo v neposredni bližine kitajske meje. Na poti do tja pa “lunarna” pokrajina, jaki in neverjetna praznina. J (Z)

tajikistan (15)

DAN 10: PAMIR HIGHWAY: Divjina, tišina in neponovljivo doživetje. Danes nas bo pot popeljala po osupljivem najvišjem delu “Pamirske visokogorske ceste”. Potovali bomo čez 4655 m visok prelaz. Na poti pa prostranstva, rdeče gore, odmaknjene vasice, jaki  in impozantno jezero Karakul, od koder je viden Lenin Pik. Prespali bomo pri domačinih, kjer bomo počaščeni z domačo kuhinjo in mogoče še s kakim presenečenjem. GH (Z)

_MG_7170

DAN 11 – 12: Vznožje PIK LENINA:: Zapusti bomo Karakul in se po spektakularni cesti zapeljali proti Kirgiziji. Ob meji se nahaja kralj pamirskega gorovja: Pik Lenin (7134 m). Slikovito pokrajino  bomo doživeli s trekingom v vznožju Pik Lenina, kjer se bomo vzdignili na 3900 m visoko točko v neposredni bližini ledenika. Prespali bomo v jurti pri kirgiških nomadih. Na željo se lahko tu preizkusimo v ježi konjev.  J (Z)

uzbekistan - lubenice

DAN 13: OŠ: Iz nomadskega objema se bomo zapeljali do Oša po najslikovitejšemu delu ferganske doline. Oš je najstarejše kirgiško mesto, ki se ponaša s svojim starim bazarjem, ki še danes velja za zelo živahen in etnično pisan bazar. Zvečer se bomo zapeljali do letališča. / (Z)

DAN 14: POLET 

PODALJŠEK V UZBEKISTAN:

uzbekistan (2a)DAN 14: PROTI UZBEKISTANU: Zelo zgodaj zjutraj se bomo zapeljali do kirgiško – uzbeške meje. Po formalnostih na meji nas bo pot vodila do Taškenta, kamor bomo prispeli z vlakom v večernih urah. H (Z)

Chrome Legacy Window 3.2.2018 194924.bmpDAN 15 – 16: SAMARKAND: Zjutraj se bomo z z vlakom apeljali do tadžiško – uzbeške meje. Po opravljenih formalnostih nas bo pot vodila do Samarkanda. V Samarkandu bo sledil ogled najbolj poznanega uzbeškega mesta z mošejami, medresami, karavansaraji, astrološkim observatorijem, številnimi grobnicami in še in še. Zadnji dan zvečer se bomo s hitrim vlakom zapeljali do Buhare. H (Z)

uzb (31a)DAN 17: BUHARA: Buhara je poimenovana tudi kot »steber islama«. Ogledali si bomo trdnjavo, mošeje, medrese, karavansaraje, bazarje … Prosto popoldne za nakupe in uživanje v mestu. H (Z)

1931247_54662276873_7023_nDAN 18 – 19 : HIVA: Zapustili bomo Buharo ter se zapeljali proti Hivi. Na poti do tja bom prečkali Amu Darjo, najdaljšo reko Osrednje Azije, ki jo je nekoč prečkal Aleksander Veliki in danes predstavlja mejo med Uzbekistanom in Turkmenistanom. Zbudili se bomo v puščavskem, najmanjšem in simpatičnem mestu t.i. turkiznem mestu »svilene ceste«, ki izstopa po arhitekturi s turkiznimi uzb (1d)keramičnimi ploščicami. Hiva je ravno zato dobila vzdevek »turkizna«. Hiva dobesedno spominja na mesto iz 1001 noči. To simpatično in najmanjše mesto z dvojnim obzidje je pravi muzej na prostem, ki si ga bomo natančno ogledali. Zadnji dan zvečer poletimo do mednarodnega letališča od koder poletimo proti mednarodnemu letališču v Evropi. H (Z)

DAN 20: POLET 

Termin potovanja (avgust): 12.08. – 25.08.2018 (14 dni) ali 12.08. – 31.08.2018 (20 dni)

Cena: v pripravi 

Cena s podaljškom: v pripravi 

Skupina: od 6  do 18 potnikov;

Info: 031 – 249105 ali shakti.potep@gmail.com

Cena vključuje:

 • Povratni letalski prevoz Dunaj – Urumchi/Dushanbe/Tashkent – Dunaj* z vsemi letališkimi taksami in 20 kg prtljage (cena variira);
 • Notranji let na relaciji Urumchi – Hotan* z vsemi letališkimi taksami in 20 kg prtljage (cena variira);
 • Notranji let na relaciji Urgench – Tashkent* z vsemi letališkimi taksami in 20 kg prtljage (cena variira);
 • nastanitev v hotelih 2*/3* v dvoposteljni sobah z zajtrkom (H) in v gostiščih v dvoposteljnih in več posteljnih sobah z zajtrkom (Gh) ter prenočitev v šotorih v puščavi Taklamakan z zajtrkom (C) ter nočitev v jutrah (nomadski šotori) z zajtrkom (J).
 • prevozi po programu (najet avtobus, lokalni avtobus, terenska vozila/džipi v Tadžikistanu, hitri vlak, taxiji );
 • angleško ali rusko govorečega lokalnega vodnika v vsakem mestu;
 • Kamelji safari/treking v puščavi Taklamakan (spalna vreča in šotor za spanje v puščavi Taklamakan);
 • dovoljenje za nacionalni park Muztag Ata;
 • dovolilnice za nacionalne parke v Tadžikistanu;
 • organizacija potovanja s strani slovenske in kitajske, tadžiške in uzbeške turistične agencije.
 • slovensko spremljanje – vodnik z licenco GZS,
 • organizacija potovanja.

Cena ne vključuje/obvezno doplačili pred odhodom:

 • doplačilo za manjšo skupino v primeru da se prijavi manj oseb: 90€ (15 – 14 oseb), 130€ (13 – 12), 170 (11 – 10 oseb), 250€ (9 – 7 oseb).
 • urejanje in posredovanje za Kitajski vizum (70€);
 • urejanje in posredovanjem za tadžiški vizum (80€);
 • urejanje in posredovaje za uzbeški vizum (60€).

Cena ne vključuje/možno doplačilo ob prijavi:

 • zdravstveno zavarovanje CORIS z asistenco (trojno kritje),
 • zavarovanje rizik odpovedi potovanja (5% cene aranžmaja);
 • povratni transfer do letališča, če let izven Slovenije (okvirno 60€ do 90€)
 • enoposteljna soba​ (100€/Kitajska in 120€/Uzbekistan; enoposteljne sobe v Tadžikistanu niso možne)

Cena ne vključuje/obvezna doplačila na poti:

 • vstopnine,
 • napitnina 50€.

Opombe:

 • za potovanje na Kitajsko, Tadžikistan in Uzbekistan slovenski državljani potrebujmo vizum, ki ga uredimo pred odhodom, bodisi z našim posredovanjem ali si ga uredite sami.
 • število mest je omejeno na 18,
 • potovanje bo zagotovljeno, ko bo 7 prijavljenih potnikov – takrat bodo tudi kupljene letalske karte; v nasprotnem primeru vam bomo vrnili vplačila.
 • cene letalskih kart, cene storitev lokalnih partnerjev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Cena potovanja je preračunana glede na ceno letalskih kart 18. januarja 2018.
 • splošni pogoji so sestavni del ponudbe in so objavljeni na spletni strani shaktipotep.com
 • info: 031 249 105 ali potep@gmail.com
 • ​prosimo, preberite še posebne informacije spodaj​.
 • Prijave zbiramo do 30 dni pred odhodom oziroma zapolnitve mest  preko spodnje povezave

Pomembno: Cene letalskih kart, cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Mi zagotavljamo ceno naše organizacijo in vodenje.

Mednarodna letalska karta je preračunana na 18. januarja 2018 in je bila 650€ z odhodom iz dunajskega letališča. Cene letalskih kart se spreminjajo in veljajo do zapolnitve kvot.

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno

posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com. Prijavnica za potovanje se nahaja tu: PRIJAVNICA (KLIKNI, IZPOLNI in POSREDUJ)

Vplačila: ob prijavi se vplača 30% cene aranžmaja in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod (7 oseb). V primeru manjše skupine je doplačilo: 90€ (15 – 14 oseb), 150€ (13 – 12  oseb), 180€ (11 – 10 oseb), ter 250€ (9 – 7 oseb). V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje in se potovanje vseeno izpelje. Ko je skupina potrjena se plača letalsko karto, preostanek pa se nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom.

SPLOŠNE INFORMACIJE

 • KAKO POTUJEMO? Potovanje je kombinacija ogledov znamenitosti, pohodništva, obiskov bolj odmaknjenih krajev (puščavske vasi) in visokogorja pri podaljšku potovanja. Potovali bomo z najetimi in udobnimi javnimi avtobusi, taxiji, vlakom in nočnim vlakom ter imamo 1 notranji let na relaciji Urumchi – Hotan ter pri podaljšku potovanje v Uzbelsitanu potujemo z najetim avtobusom, kombiji, hitrim vlakom ter imamo let na relaciji Urgench – Tashkent
 • NASTANITEV: Večinanočitev bo v hotelih ali gostiščih (guesthousih) z dvoposteljnimi ali troposteljnimi sobami s kopalnico srednje kategorije. V puščavi in na splošno ko ne bomo v mestih bomo prenočevali v gostiščih in pri prespimo tudi v šotorih v puščavim v jurtah (nomadski krožni šotor).
 • VELIKOST SKUPINE: Število udeležencev je omejeno na 18 oseb, minimalno število je 7. Pri manjši skupini (pod 16 oseb) računamo doplačilo, ki so opisana na programu. Majhna skupina nam omogoča večjo prilagodljivost in obisk krajev, ki nam bi bili drugače nedostopni.
 • HRANA in PIJAČA: Kitajska, Tadžiška in Uzbeška kuhinja je odlična in zelo raznolika. Od kebabov, do mesnih jedi, jedi z zelenjavo, rezanci, riž,…. Po večini se pijejo sokovi in kitajski čaj ter dobi se tudi alkohol. Za vse ljubitelje kave predlagamo da si jo vzamejo s seboj.
 • ZAHTEVNOST POTI: Potovanje je primerno za kogarkoli z nekaj avanturistične žilice.
 • VALUTA: Evro (€) je vreden okoli 7,5 Rmb, 8 TJS in 5000 Somov. Eure/dolarje se menja v potovalni dežele, € – Rmb se lahko menja že v Sloveniji.
 • VREME: Augusta je na severu Kitajske prijetno toplo in primerno za treking v visokogorje. Agsut je ravno tako primeren za večji del Tadžikistana. To obdobje velja za primerno obdobje potovanja v ta del sveta. V Uzbekistanu, Turpanu in v Dužanbeju je topleje, v visokogorju pa hladnje. Temperature se gibljejo od 10 – 35 stopinj, noči zanjo biti hladnejše.
 • ZDRAVJE: Obveznih cepljenj v ta del sveta ni. Priporočamo, da si ogledate spletno stran zdravinapot.net.
 • VARNOST: to so varne države. Potrebna je kot povsod previdnost tam kjer so večje množice ljudi. Potrebno je spoštovanje pravil glede oblačenja v določenih sakralnih objetih kot so budistični samostani in mošeje.
 • VIZUM: Postopek za pridobitev vizuma je dokaj enostaven. Dobite jo lahko z našim posredovanjem ali se uredite sami. Cena vizuma z našim posredovanjem je zapisana na tem programu.
 • OBLAČILA: Za gorski svet potrebujemo topla oblačila.  V puščavskem delu bo precej topleje. Seznam opreme dobite po prijavi na potovanje.
This entry was posted in kitajska, potovanje, tadžikistan, uzbekistan and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s