Potovanje – biseri Uzbekistana in Tadžikistan s trekingom

Prelepa Osrednja Azija je nepozaben del sveta, ki ponuja pravo dozo avanturizma. Odkrivali bomo bisere svilene ceste v Uzbekistanu in Tadžikistanu, kjer bomo poleg fantastičnih mest Samarkanda, Buhare in Hive spoznali še krasen gorski svet v Tadžikistanu, saj Fanske gore Tadžikistan ponujajo res divjo visokogorsko pokrajino, ki nam bo za dolgo ostala v spominu. Na poti pa: ostanki civilizacij, karvansaraji, tržnice, visoki prelazi, gorski svet s turkiznimi jezeri, budizem, trdnjave,… Izjemno slikovita pokrajina in še bolj gostoljubni domačini.. Potovanje po svileni cesti je pravi odklop in je prava popotniška poslastica. Mi ta del sveta tudi izvrstno poznamo, saj tja organiziramo potovanja že vrsto let in vam razkažemo vse skrite kotičke tega dela Osrednje Azije.

DAN 1: POLET Iz Evrope bomo poleteli proti biseru Osrednje Azije, proti Uzbekistanu.

uzbekistan - detajl

DAN 2 : HIVA: Zelo zgodaj zjutraj bomo pristali v prestolnici Uzbekistana. Po formalnostih in krajšemu počitku nas čaka še notranji let proti Hivi. Hiva je puščavsko in simpatično mestu t.i. turkizno mesto »svilene ceste«, ki izstopa po arhitekturi s turkiznimi keramičnimi ploščicami. Hiva je ravno zato dobila vzdevek »turkizna«. Hiva dobesedno spominja na mesto iz 1001 noči. To simpatično in najmanjše mesto z dvojnim obzidje je pravi muzej na prostem, ki si ga bomo natančno ogledali. GH (Z)

SONY DSCDAN 3 – 4 : BUHARA Zapustili bomo Hivo ter se zapeljali proti Buhhari. Na poti do tja bom prečkali Amu Darjo, najdaljšo reko Osrednje Azije, ki jo je nekoč prečkal Aleksander Veliki in danes predstavlja mejo med Uzbekistanom in Turkmenistanom. Buhara je poimenovana tudi kot »steber islama«. Ogledali si bomo trdnjavo, mošeje, medrese, karavansaraje, bazarje … Prosto popoldne za nakupe in uživanje v mestu. H (Z)

uzbekistan - samarkand - detajl

DAN 5 – 6: SAMARKAND Sledila bo vožnja proti Samarkandu  z vlakom. Ob prihodu v Samarkand bo sledil ogled najbolj poznanega uzbeškega mesta z mošejami, medresami, karavansaraji, astrološkim observatorijem, številnimi grobnicami in še in še. H (Z)

f9ec15074f38dba9432a70f6038d490e

DAN 7: PENDŽIKENT, proti Tadžikistanu  Zapeljali se bomo do Pendžikenta, kjer bomo prečklai mejo v Tadžikistan. Ob prihodu v Pendžikent se bomo sprehodili po bazarju in si ogledali star del mesta v bližini Pedžikenta, ki je nekoč veljal za središče Sogdianske civilizacije in mu pravijo kar “Pompeji Osrednje Azije”. Od tu se bomo zapeljali do vasice, ki bo izhodišče za naš treking. Na poti do tja se bomo ustavili ob mavzoleju enega največjih perzijskih poetov. GH (Z)

_MG_5804

DAN 8 – 10: TREKING Treking v Fanskem gorovju velja za tadžiški biser! Naš 3 dnevni treking bodo krasila modro – zelena ledeniška jezera s fantastično kuliso pobeljenega pogorja. Na poti nas bodo spremljali 5-tisočaki in resnično neznano gorovje z vrezanimi dolinami in neštetimi jezeri. Narava v Fanskem gorovju nam bo kar jemala dih. Dnevne hoje bo 5 – 7 ur na Iskanderkul panoramadan. V šotorih bomo prespali 2-krat na trekingu. Dodatno opremo nam bodo nosili konji/osli/mule. Zadnji dan se bomo pozno popoldan zapeljali do prestolnice Tadžikistana. C (Z) in GH (Z)

CEA (107)

DAN 11: DUŠANBE in KARAVANSARAJ: V V Dušanbeju je še vedno čutiti ostanek sovjetskega pridiha s širokimi avenijami, zelenimi parki, megalomanskimi palačami in novodobnimi spomeniki ter “hruščevkami”. Na t.i. »zeleni tržnici« bomo lahko barantali z domačini ali zgolj uživali v tem modernem mestu v centralnem parku, kjer se zvečer zbirajo domačini. Ogledali si bomo nacionalni muzej, kjer se nahaja zavidljiva zgodovinska in arheološka zbirka iz območja današnjega Tadžikistana. Mogoče je najbolj poznan 13m dolg kip Bude v ležeči asani (položaj) iz 6.st. pred našim štetjem. Popoldan se bomo zapeljali do karavansaraja, ki ga omenja že Aleksander Veliki. Ponovno bomo prespali v Dušanbeju. GH (Z)

DAN 12: POLET Zgodaj zjutraj se bomo zapeljali do letališča in poleteli v Evropo.

Termin potovanja (JULIJ): 24.07.– 04.08.2019 (12 dni)

Skupina: min. 6 – maks. 16 oseb;

Info: shakti.potep@gmail.com; 031 – 24 91 05

Cena: od 1600€

Cena vključuje:

 • Povratni letalski prevoz Dunaj – Tashnent/Dushanbe – Dunaj* z vsemi letališkimi taksami in 20 kg prtljage;
 • Notranji let v Uzbekistanu;
 • organizacijo potovanja;
 • vodenje in našo energijo;
 • nastanitev v hotelih 3* (v Uzbekistanu), v gostiščih v več posteljnih sobah z zajtrkom s zasebno in skupno kopalnico ter 3x nočitve v šotorih na trekingu;
 • prevozi po programu (terenska vozila, džipi, kombiji/minbusi);
 • lokalno vodenje;
 • tovorne živali in vodenje trekinga;slovensko spremljanje – vodnik z licenco GZS ter lokalno vodnje v Dušanbeju.

Cena ne vključuje/obvezno doplačili pred odhodom:

 • doplačilo za manjšo skupino v primeru da se prijavi manj oseb: 80€ (15-13 oseb), 150€ (12-11 oseb), 180€ (10-8 oseb) .
 • urejanje in posredovanje za tadžiški vizum (85€).
 • urejanje in posredovanje za uzbeški vizum in LOI (35€)

Cena ne vključuje/možno doplačilo ob prijavi:

 • zdravstveno zavarovanje CORIS z asistenco 55€,
 • zavarovanje rizik odpovedi potovanja (5% cene aranžmaja);
 • povratni transfer do letališča, če let izven Slovenije (okvirno 60€ do 90€);
 • izposoja šotorov za treking (10€/osebo);
 • enoposteljna soba​ – samo v Uzbekistanu 100€, v Tadžikistanu zaradi narave potovanje ni mož

Cena ne vključuje/obvezna doplačila na poti:

 • vstopnine in dovolilnice za nacionalne parke – približno 60€ – 90€;
 • napitnina za šoferje 40€.

Cena ne vključuje/možna doplačila na poti:

 • koncert tradicionalnega uzbeškega petja in plesov (15€/osebo)

Opombe:

 • za potovanje v Uzbekistan in Tadžikistan slovenski državljani potrebujejo vizum, ki ga jo uredimo pred odhodom,
 • število mest je omejeno na 16,
 • potovanje bo zagotovljeno, ko bo 6 prijavljenih potnikov; letalske karte bodo okvirno 3 mesece pred odhodom oziroma ko se oblikuje skupina; v nasprotnem primeru vam bomo vrnili vplačila.
 • cene letalskih kart, cene storitev lokalnih partnerjev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Cena potovanja je preračunana glede na ceno letalskih kart 10. aprila 2018.
 • splošni pogojiso sestavni del ponudbe in so objavljeni na spletni strani com
 • info: 031 249 105 ali potep@gmail.com
 • ​prosimo, preberite še posebne informacije spodaj​.
 • Prijave zbiramo do 30 dni pred odhodom oziroma zapolnitve mest  preko zgornje povezave.

Cena potovanja je sestavljena iz dveh delov. Prvi del cene aranžmaja z letalsko (680€ ob zgodnji prijavi/potrditvi skupine). Določen del cene aranžmaja (okvirno 40%) se plačuje sproti na potovanju v Tadžikistanu in Kirgiziji..

Pomembno: Cene in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne zaradi odstopanj v valutni razmerjih (€ vs. $) in zaradi spreminjanja cen letalskih prevoznikov. Mi 100% zagotavljamo samo ceno za našo organizacijo in vodenje. Cena je odvisna od cene letalskih kart (cena mednarodne letalske karte 680€/osebo, 12.december 2018).

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com. Prijavnica za potovanje se nahaja tu: PRIJAVNICA (KLIKNI, IZPOLNI in POSREDUJ).

Vplačila: ob prijavi se vplača 30% cene aranžmaja in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje in se potovanje vseeno izpelje. V primeru manjše skupine je doplačilo 80€ (15 – 13 oseb), 150 € (12-11 oseb) in 180€ (10-8 oseb) ter 250€ (7 – 6 oseb).

SPLOŠNE INFORMACIJE

KAKO POTUJEMO? Potovali bomo potovali z najetimi kombiji v Uzbekistanu, vlakom, letalom ter jeepi/kombiji na 4 WD v Tadžikistanu.

NASTANITEV: Spi se v lepih in urejenih GH in hotelih 3* (dvo ali troposteljne sobe), v gostiščih pri domačinih (več posteljne sobe) in v šotorih (na trekingu).

HRANA: Velko je mesa, mlečnih izdelkov, zelenjave in sadja.

ZAHTEVNOST POTI: Tura je primerna za kogarkoli z manjšo kondicijsko pripravo, ki ima v sebi vsaj malo popotniške žilice.

ŠTEVILO OSEB: min 6 – max 16

VREME: V Centralno Azijo prihajamo v poletnem času, ki je prijeten za potovanje in krajše trekinge. Temperature se v tem mesecu gibljejo med 10 in 35 st. celzija, v visokogorju nižje temperature preko noči. Padavine niso pogoste. Več o vremenu si lahko pogledate na spletni strani: http://slovenian.wunderground.com

ZDRAVJE: Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah.

VARNOST: Uzbekistan in Tadžikistan sta varni deželi. Ljudje so prijazni in odprti. Vseeno pa moramo paziti na osebno lastnino, saj se povsod najdejo izjeme – predvsem v velikih mestih, na tržnicah, turističnih krajih in povsod, kjer je večja gneča.

VIZUM: Slovenski državljani potrebujemo vizum za Tadžikistan in Uzbekistan ter priporočilno pismo uradne agencije za pridobitev le-tega.

Advertisements
This entry was posted in blog, tadžikistan, uzbekistan and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s