Potovanje – plemenska severovzhodna Indija: NAGALAND & ARUNCHAL PRADESH

To ni Indija kot jo poznate. To je severovzhodna Indija, ki je poznana po svoji izjemni kulturni in etnični raznolikosti. Tu namreč prebiva preko 200 različnih plemen, ki govorijo številne in med seboj različne jezike, imajo različne običaje in obrede ter živijo v različnih pokrajinah, od zelo rodovitnih ravnic do težko dostopnih predelih vzhodne Himalaje. Mi bomo večinoma časa potovali po Arunachal Pradeshu in Nagalandu, ki veljata za zadnjo pravo divjino Indije, saj prebivalci živijo v precej odmaknjenih območjih. Seznanili se bomo s kulturo številnih plemen, ki prakticirajo starodavne oblike religij, obredov in festivalov. Plemena živijo v manjših vasicah tik ob meji z Burmo in le-tam bomo prebivali pri domačinih in odkrivali tropski raj pod Himalajo. Potovanje je primerno za prave popotnike in željne spoznavanja kulture številnih plemenskih skupnosti.

Dan 1: POLET Iz mednarodnega letališča v Zagrebu bomo poleteli proti Kalkuti.

This image has an empty alt attribute; its file name is brahmaputra-sunset.jpgDan 2 : VSTOP V ARUNCHAL PRADESH Po nočnem pristanku v Kalkuti se bomo zapeljali do prenočišča, kjer se bomo spočili. Dopoldan pa bomo iz Kalkute poleteli proti Dibrugarhu. Od tu bomo nadaljevali pot do mogočne reke Bramaputre, ki jo bomo prečkali z ladjico  in se zapeljali v srce najbolj nedostopne države v Indiji, do Arunchal Pradesha. GH (Z)

This image has an empty alt attribute; its file name is apatani.jpgDan 3 – 4: PLEME APATANI Po zajtrku nas bo pot vodila v dolino Ziro. To je lepa Himalajska dolina, ki se nahaja na nadmorski višini 1500 m. Dolino obkrožajo zimzeleni gozdovi, riževe terase in gore mogočne Himalaje. Tu živijo pripadniki plemena Apatani. Ženske pripadnice so znane po OBRAZNIH tetovažah in nošenje posebnih uhanov (zamaškov) v nosu. Ziro je tudi na Unescovem seznamu zaradi edinstvene kulturne dediščine. Le – tu bomo podrobneje spoznali več skupin Aptanijev kot so: Hong, Hari, Baro in Siiro. Seznanili se bomo tudi s tradicionalnimi lesenimi hišami, se sprehodili med riževimi terasami ter obiskali svetišče religije Donyi Polo, ki je animistično-šamanski tempelj sonca in lune. Ta posebna religija je avtohtona vera vseh Apatnijev. Obiskali bomo tudi tržnico in uživali v panoramskem razgledu na dolino Ziro. Prespali bomo pri domačinih. GH (Z)

This image has an empty alt attribute; its file name is tagin.jpgDan 5 – 6: PLEME TAGIN Po zajtrku bomo zapustili Ziro in se zapeljali do Daporija. Na poti do tja bomo obiskali naselja plemena Tagin ter uživali v slikoviti gorski poti. Ob prihodu v Daporijo bomo uživali ob smaragdni reki Subansiri ter se natančneje seznanili z edinstveno plemensko kulturo in tradicionalni način življenja etnične skupine Tagin. Mogoče si bomo privoščili še piknik in obiskali nekaj zanimivih jam v okolici. GH (Z)

This image has an empty alt attribute; its file name is cane-bridge-along.jpgDan 7 – 8:  PLEME GALO Pot bom nadaljevali proti vzhodu do vasic v bližini Alonga, kjer živi pleme Galo. Prav tu se bomo  sprehodili do tradicionalnega visečega mostu iz trsa in bambusa, ki je čudovit primer trajnostne arhitekture. Ogledali si bomo tudi svetišče njihove animistične religije. GH (Z)

This image has an empty alt attribute; its file name is adi-tribe-warrior-central-arunachal-pradesh-tour-of-tribes-1.jpgDan 9 – 10: PLEME ADI Po zajtrku se bomo spustili proti Pasighatu, ki se nahaja ob reki Siang (Bramaputra) ob vznožju vzhodne Himalaje, kjer živijo številni pripadniki plemena Adi. Živijo v idilični gorski pokrajini in se ukvarjajo s kmetijstvom. Adiji nam bodo zvečer mogoče tudi zaplesali njihov tradicionalni vojni ples. Od tu se bomo ponovno s prečkanjem Brahmaputre zapeljali do Dibrugarha ter si privoščili sprehod med čajnimi plantažami ali zgolj uživali ob sončnem zahodu. Prespali bomo v družinski hiši. GH (Z)

This image has an empty alt attribute; its file name is naga.jpgDan 11 – 13: PLEME NAGA Po zajtrku se bomo odpeljali do Nagalanda, do območja Mon. Mon je namreč ena med najbolj oddaljenih regij v vzhodni Indiji in je dom plemena Konyak, ki so v preteklosti bili znani kot lovci na glave. Predvsem pa so znani po svojih tetoviranih obrazih, rezbarjenju in izdelavi pištol. Konyake je This image has an empty alt attribute; its file name is konyak-naga-house-mithun-skulls-21-1.jpgzlahka prepoznati od drugih plemen. Naga predvsem zaradi njihovih tetovaž. Zapeljali se bomo tudi v bližino meje z Mjanmarom, kjer bomo obiskali dom starešine ter si ogledali lokalne obrti, vojne trofeje, domove okrašene z lobanjami divjih bivolov in drugih lovnih živali,… Zadnji dan se bomo popoldan zapeljali proti Asamu do mesta Sivasagar. Prespali bomo pri domačinih. GH (Z)

This image has an empty alt attribute; its file name is calcutta-india-1.jpgDan 14 – 15: KALKUTA IN POLET Iz bližnjega letališča bomo poleteli proti Kalkuti kjer si bomo privoščili zadnje nakupe ali si glede na čas ogledali mesto. Kalkuta je kulturno središče Indije, dom Matere Terezije in nobelovca Tagoreja, kjer se ob delti Gangesa spajata raznolikost indijske kulture in britanske zapuščine. GH (Z)

GH* (gostišča, spanje pri domačinih); Z* (zajtrk)

Termin potovanja (FEBRUAR): 16.02.– 02.03.2019 (15 dni)

Termin potovanja (MAREC): 16.3. – 30.3.2019

Skupina: min. 6 – maks. 10 oseb;

Info: shakti.potep@gmail.com; 031 – 24 91 05

Cena: od 1880€

Cena vključuje:

 • Povratni letalski prevoz Zagreb – Kalkuta – Zagreb* z vsemi letališkimi taksami in 20 kg prtljage;
 • Notranji let: Kalkuta – Dibrugarh; Johart/Dimapur – Kalkuta (cena variira);
 • organizacijo potovanja;
 • vodenje in našo energijo;
 • nastanitev v gostiščih – nočitve v več posteljnih sobah z zajtrkom s zasebno in skupno kopalnico ter nočitve pri domačinih;
 • prevozi po programu (terenska vozila, džipi, kombiji/minbusi);
 • lokalno vodenje;
 • slovensko spremljanje – vodnik z licenco GZS,
 • LOI za Arunchal Pradesh.

Cena ne vključuje/obvezno doplačili pred odhodom:

 • doplačilo za manjšo skupino v primeru da se prijavi manj oseb: 80€ (9-8 oseb), 120 € (7-6 oseb),

Cena ne vključuje/možno doplačilo ob prijavi:

 • urejanje in posredovanje za Indijski vizum in dovolilnico za Arunchal Pradesh (75€)
 • zdravstveno zavarovanje CORIS z asistenco 35€ za krajše potovanje in 55€ za daljše potovanje,
 • zavarovanje rizik odpovedi potovanja (5% cene aranžmaja);
 • povratni transfer do letališča, če let izven Slovenije (okvirno 60€ do 90€);
 • enoposteljna soba​ zaradi narave potovanje je možna samo v mestih (70€), v vaseh ni možna.

Cena ne vključuje/obvezna doplačila na poti:

 • vstopnine 20€;
 • napitnina za šoferje in vodnike 40€ – 60€;
 • hrana na poti (okvirno 5€ na obrok)

Opombe:

 • za potovanje v Severovzhodno Indijo slovenski državljani potrebujejo vizum z dovolilnico za Arunchal Pradesh, ki ju uredimo pred odhodom,
 • število mest je omejeno na 10,
 • potovanje bo zagotovljeno, ko bo 6 prijavljenih potnikov; letalske karte bodo okvirno 3 mesece pred odhodom oziroma ko se oblikuje skupina; v nasprotnem primeru vam bomo vrnili vplačilo.
 • cene letalskih kart, cene storitev lokalnih partnerjev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Cena potovanja je preračunana glede na ceno letalskih kart 10. maja 2018.
 • splošni pogoji so sestavni del ponudbe in so objavljeni na spletni strani shaktipotep.com
 • info: 031 249 105 ali shakti.potep@gmail.com
 • ​prosimo, preberite še posebne informacije spodaj​.
 • Prijave zbiramo do 30 dni pred odhodom oziroma do zapolnitve mest  preko zgornje povezave.

Pomembno: Cene in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne zaradi odstopanj v valutni razmerjih (€ vs. $) in zaradi spreminjanja cen letalskih prevoznikov. Mi 100% zagotavljamo samo ceno za našo organizacijo in vodenje. Cena je odvisna od cene letalskih kart (cena mednarodne letalske karte 650€/osebo, OKTOBER 2018).

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com. Prijavnica za potovanje se nahaja tu: PRIJAVNICA (KLIKNI, IZPOLNI in POSREDUJ).

Vplačila: ob prijavi se vplača 30% cene aranžmaja in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo. V primeru manjše skupine je doplačilo 80€ (9 – 8 oseb), 120 € (7-6 oseb).

SPLOŠNE INFORMACIJE

KAKO POTUJEMO? Potovali bomo potovali z najetimi terenskimi vozili (jeepi/kombiji) na 4 WD.

NASTANITEV: Spi se v lepih in urejenih GH brez kategorizacije, pri domačinih (več posteljne sobe), v urejenih hotelih v mestih.

HRANA: Velko je mesa, mlečnih izdelkov, zelenjave in sadja.

ZAHTEVNOST POTI: Tura je primerna za tiste, ki imajo v sebi vsaj malo popotniške žilice.

ŠTEVILO OSEB: min 6 – max 10

VREME: V SV Indijo prihajamo v zimskem času, ki je prijeten za potovanje in krajše trekinge. Temperature se v tem mesecu gibljejo med 10 in 35 st. Celzija, v visokogorju pod Himalajo v Arunchal Praeshu so nižje temperature preko noči. Padavine v tem obdobju niso pogoste, a je večje verjetnost vlage. Več o vremenu si lahko pogledate na spletni strani: http://slovenian.wunderground.com

ZDRAVJE: Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah.

VARNOST: Severovzhodna Indija je varna dežela. Ljudje so prijazni in radovedni. Vseeno pa moramo paziti na osebno lastnino, saj se povsod najdejo izjeme – predvsem v velikih mestih, na tržnicah, turističnih krajih in povsod, kjer je večja gneča.

VIZUM: Slovenski državljani potrebujemo vizum za Indijo kot tudi dovolilnico za vstop v Arunchal Pradesh.

Potovanje se izvaja preko agencije Desetnica, del katere je blagovna znamka Šakti potovanja.

Advertisements
This entry was posted in blog, indija, potovanje and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s