RUSIJA – SEVERNI KAVKAZ (od Črnega morja do Kapijskega jezera)

Na tem epskem potovanju bomo odkrivali območje od Črnega morja do Kaspijskega jezera. To bo prava kavkaška avantura v neokrnjenem delu Evrope, ki vedno znova preseneča s svojo slikovito naravo, zgodovino, kulturo in gostoljubnimi prebivalci. Na poti si bomo ogledali Soči, ki je še nedavno gostil zimske olimpijske igre. Očarala nas bo gorata pokrajina s krasnimi razgledi na jezera, doline in na Elbrus in Kazbeg. Odkrivali bomo mistične kavkaške grobnice in obrambne stolpe. Uživali bomo v toplicah, začutili gostoljubnost domačinov, poskušali kavkaško marelično »Nutello« in uživali v kavkaški glasbi ter barantali v artistični vasi poznanih draguljarjev. Spoznali bomo izjemno zgodovino v Derbentu, 5000 let starem mestu pod Unescovo zaščito in se sprehodili ob kaspijski obali ter uživali v mestnem utripu večji mest. Severni Kavkaz je slikovit in pozabljen del sveta, ki nas bo nedvomno navdušil.Pridružite se nam na tej izjemni avanturi.  

Dan 1: POLET Polet proti Sočiju preko Moskve.

This image has an empty alt attribute; its file name is soc48di.jpg

Dan 2: SOČI – OLIMPIJSKO MESTO Pristali bomo v obmorskem mestu – Soči. Pokrajši osvežitvi v hotelu si bomo ogledali Stalinovo vilo, se sprehodili skozimesto in ob črnomorski obali. Vsekakor pa si bomo ogledali olimpijski park iz leta 2014, ko so se v Sočiju odvijale zimske olimpijske igre. H (Z)   

Dan 3: HITRI VLAK, KANJON, SAVNA   Zjutraj se bomo s hitrim vlakom zapeljali vzdolž Črnega morja proti severu ter se nato zapeljali proti manjšim vasicam Krasnodarske regije. Le – tam se bomo prehodili skozi kanjon do slikovitega slapu. Zvečer pa nas bodo gostili domačini z pravo kavkaško hrano in le – tu si bomo lahko privoščili t.i. parno kopel. GH (Z)

Zamudin Guchev - the creator of the museum and master of traditional music and mats veawing. Photo: Dmitry Lemeshev

Dan 4: PROTI VISKOKEMU KAVKAZU Zjutraj bomo zapustili vasico ter se zapeljali do Majkopa, glavnega mesta Adigeje (Čerkezija), kjer se bomo seznanilis čerkeško kulturo, tradicijo in ohranjeni običaji. Čerkezi so namreč avtohtono kavkaško ljudstvo s stepe, ki živijo na tem območju in so bili poznani kot neustrašni in pogumni bojevniki s Kavkaza. Pot nas bo vodila v kavkaško visokogorje. Na poti do pa si bomo ogledali še največji radio teleskop iz sovjetskega obdobja ter eno najstarejših cerkva iz 10.stoletje. Prespali bomo v gorati okolici severnega Kavkaza. GH (Z)

This image has an empty alt attribute; its file name is sofija-jezero.jpg

Dan 5: TREKING DO TURKIZNEGA JEZERA V slikovitem delu Kavkaza si bomo privoščili treking do turkiznega jezera od koder so nam bodo ponujali krasni razgledi na okolico. Divjina, gore, in prekrasni razgledi in še več bomo doživeli v visokogorju v sevrnem Kakvkazu. Zvečer pa bomo ponovno prespali v vasici. GH (Z)

Dan 6: ELBRUS IN TOPLICE Danes nas bo pot po visokogorski cesti vodila preko prelaza od koder bomo imeli prekrasen razgled na Elbrus (5642 m), na najvišjo goro Evrope. Nadaljevali bomo proti Pjatigorsku. Na poti se bomo ustavili v delu, ki je poznan po mineralni vodi in toplicah, kjer si bomo tudi mi privoščili uživanje v toplicah. Prespali bomo v Pjatigorsku. H (Z)

Rezultat iskanja slik za Circassian

Dan 7: ČERKEZI IN “OFF ROAD”  Spoznali bomo borilno veščino čerkeških mečev, ki so lahki in ostri in jih večkrat primerjajo z japonskimi meči. Vsekakor se je filozofija bojevanja ohranilavse do dandanes. Naš današnji cilj pa bodo vasice severne Osetije in do tja pridemo po »off road« gorski cesti. GH (Z)

Dan 8 – 9: »MESTO MRTVIH« IN VLADIKAKVKAZ Dodobra bom raziskali gore Osetije, obiskali vasice, se sprehodili do najdaljšega slapu na severnem Kavkazu ter obiskali misteriozno nekropolo, ki jo poimenujejo kar »mesto smrti«. Od tu bomo imeli krasen razgled na goro Kazbeg (5033 m) in mogoče poskusili najboljši lokalni med. Zvečer pa bomo že v Vladikavkazu, ki ga večkrat poimenujejo kot Sankt Peterburg Kavkaza. Vladikakvkaz je zelo pomemben trgovski center in s staro vojaško cesto povezan z Gruzijo. Ogledali si bomo historičen del mesta in se seznanili z lokalno glasbo in plesi. H (Z)

Dan 10: GORE in STOPLI INGUŠETIJE Zapustili bomo severno Osetijo in se zapeljali proti Ingušetiji, najmanjši regiji v Rusiji. Ingušetija je poznana posvoji neokrnjeni naravi in stoletnikih. Inguši sebi pravijo Galgaj, kardobesedno pomeni »ljudje ki živijo v stolpih«. Regija je namreč poznana po znamenith obrambnih stolpih, nekateri med njimi so preko 30 m visoki. Zvečer bomo že vprestolnici Čečenije, v Grozniju, ki se je prelevilo v moderno rusko mesto.  GH (Z)

Ночной вид на Грозный

Dan 11: GROZNI in NAJVEČJE JEZERO KAVKAZA Sprehodili se bomo skozi center mesta in si ogledali prefinjeno moderno arhitekturo glavnega mesta Čečenije. Občudovali bomo eno najlepših in največjih mošej v Evropi, ki malce spominja na Modro mošejo v Carigradu. Raziskali bomo na novo zgrajeno moderno mesto. Obiskali bomo muzej Akhmada Kadirova, filharmonijo, nacionalni muzej. Popoldan pa se bomo zapeljali do največjega jezera na Kavkazu na meji med Čečenijo in Dagestanim. Le tu bomo tudi prespali. H (Z)

Kezenoy-am lake - the biggest in mountains of Caucasus. Photo: Abdullah Bersaev

Dan 12: DAGESTAN Pokrajina se bo na poti do Dagestana spremenila, saj da gorska dežela bolj spominja na gore Osrednje Azije. Seznanili se bom s tipičnimi kavkaškimi pokrivali in plaščev, ki jih nosijo še dandanes. Skrenili bomo do vasic, okušali hrano in se seznaili z dagestansko tradicijo, običaji, jezikom,… Prespali bomo pri domačinih. GH (Z)

Балхарская керамика

Dan 13 – 14 : AVARSKE VASI Pot nas bo vodila globje proti Dagestanu t.i. »gorati deželi« . Vsekakor bomo uživali ob krasni naravi, lokalni arhitekturi in sončnemu zahodu. Poskušali bom lokalo »Nutello« iz mareličnih pečk in se seznanili z avarsko arhitekturo iz 19.stoletja v Gunibu. Ob raziskovanju Dagestana si bomo sprehodili do slapu in skozi avarske vasice, ki so poznane po lokalnih obrteh kot je recimo draguljarstvo. GH (Z)

Dan 15 – 16: KAPSIJSKO JEZERO IN DERBENT Zadnji del poti nas bo vodil do kaspijske obale, do Derbenta, ki je pod Unescovo zaščito. Derbent se ponaša s 5000 letno zgodovino in je najstarejše mesto na Kavkazu, kjer naj bi se nahajala mitološka Aleksandova vrata.  Ogledali si bomo stari del mesta s trdnjavo in najstarejšo mošejo na Kavkazu. Iz Derbenta se bomo zapeljali do glavnega mesta Dagestana, do Mahačkale, kjer bomo lahko opravili še zadnje nakupe pred odhodom domov. H (Z)

Dan 17: POLET Let proti Moskvi in bližnjemu mednarodnemu letališču.

 • Preko prvomajskih ni možen treking do jezer. Zato je program skrajšan na 16 dni brez enodnevnega trekinga.

Termin (april): 20.04.– 05.05.2019 (16 dni)

Termin (avgust): 17.08. – 02.09.2019 (17 dni)

Termin (september): 07.09. – 23.09.2019 (17 dni)

Skupina: min. 6 – maks. 18 os

Info: shakti.potep@gmail.com; 031 – 24 91 05

CenaAKCIJA! Od 1380€

Cena vključuje:

 • Povratni letalski prevoz Dunaj – Soči/Mahačkala -Dunaj
 • organizacijo potovanja;
 • vodenje in našo energijo;
 • nastanitev v hotelih 2*/3* v dvoposteljni sobah ali v gostiščih v dvoposteljnih sobah ali več posteljnih sobah z zajtrkom;
 • prevozi po programu (minibus, vlak in terenska vozila);
 • dovolilnice za nacionalne parke,
 • slovensko spremljanje – vodnik z licenco GZS,
 • organizacija potovanja.

Cena ne vključuje/obvezno doplačili pred odhodom:

 • doplačilo za manjšo skupino v primeru da se prijavi manj oseb: 50€ (15 – 14 oseb), 80€ (13 – 10 oseb), 100€ (9-8oseb) ter 140€ (7 – 6 oseb)
 • urejanje in posredovanje za Ruski vizum in Loi  (110€). 

Cena ne vključuje/možno doplačilo ob prijavi:

 • zdravstveno zavarovanje CORIS  z asistenco 34€ (trojno kritje),
 • povratni transfer do letališča, če let izven Slovenije (okvirno 60€)
 • enoposteljna soba​  – možna samo v mestih (100€).

Cena ne vključuje/obvezna doplačila na poti:

 • vstopnine – približno 60€,
 • napitnina – približno 20€.

Cena ne vključuje/možna doplačila na poti:

 • savna (okvirno 10€/osebo)
 • dodatni obroki – okvirno 5€/osebo na obrok

Opombe:

 • za potovanje v Rusijo slovenski državljani potrebujemo vizo kot priporočilno pismo (LOI);
 • število mest je omejeno na 16;
 • potovanje bo zagotovljeno, ko bo 6 prijavljenih potnikov – takrat bodo tudi kupljene letalske karte;  v nasprotnem primeru vam bomo vrnili vplačila;
 • cene letalskih kart, cene storitev lokalnih partnerjev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Cena potovanja je preračunana glede na ceno letalskih kart 10.decembra 2018;
 • splošni pogoji so sestavni del ponudbe in so objavljeni  na spletni strani www.shaktipotep.com;
 • info: 031 249 105 ali shakti.potep@gmail.com;
 • ​prosimo preberite še posebne informacije spodaj​;
 • Prijave zbiramo do 30 dni pred odhodom oziroma zapolnitve mest  preko spodnje povezave ali e-maila: shakti.potep@gmail.com

Pomembno: Cene letalskih kart, cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Mi 100% zagotavljamo ceno naše organizacijo in vodenje. Avio karta je 400€ (cena preračunana 10. decembra 2018, cena letalskih kart variira med 300 eur – 700  eur).

Rok za prijavopo razpisni ceni je 1. marec 2019 oz. do preklica). Kasneje bo cena odvisna od cene letalskih kart in cene storitev v Rusiji.

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in jo poslati na naš e-mail.

Vplačila: ob prijavise vplača 30% cene aranžmaja in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. Pri manjši skupini je doplačilo: 50€ (15 – 14 oseb), 80€ (13 – 10 oseb), 100€ (9-8 oseb) ter 120€ (7 – 6 oseb). Cena je bila preračunana 10. decembra 2018. V primeru, da ne zberemo dovolj prijav Vam akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje in se potovanje vseeno izpelje. Ko je skupina potrjena se plača letalsko karto in dodatne potrbne izdatke, preostanek pa se nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom.

SPLOŠNE INFORMACIJE

 • KAKO POTUJEMO? Potovali bomo z avtobusom in najetim terenskimi kombiji ter z vlakom.
 • NASTANITEV: Spi se v hotelih 3* v dvoposteljnih ali troposteljnih sobah, v GH brez kategorizacije, pri domačinih (dvo ali več posteljne sobe).
 • HRANA: Veliko je mesa, mlečnih izdelkov, zelenjave in sadja.
 • ZAHTEVNOST POTI: Tura je primerna za kogarkoli, ki ima vsebi vsaj malo popotniške žilice.
 • ŠTEVILO OSEB: min 6 – max 16
 • VREME: Na Kavkaz prihajamo v pomladnem in poznem poletnem času. Temperature se v tem času gibljejo med 5ᵒC in 30ᵒC, v visokogorju so nižje temperature preko noči, a običajno v tem obdobju pod ledišče ne padejo. Padavine se lahko tudi pojavijo. Več o vremenu si lahko pogledate na spletni strani: http://slovenian.wunderground.com
 • ZDRAVJE: Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah.
 • VARNOST: Rusija je varna dežela. Ljudje so prijazni in odprti. Vseeno pa moramo paziti na osebno lastnino, saj se povsod najdejo izjeme – predvsem v velikihmestih, na tržnicah, turističnih krajih in povsod, kjer je večja gneča. Ime Čečenija predvsem spominja na nemirni del Kavkaza, a Čečenija je uzrla novo pot kar kaže že njena modernost v prestolnici. 
 • VIZUM: Slovenski državljani potrebujem vizuma za Rusijo, ki ga uredimo pred odhodom na Kavkaz.
Advertisements
This entry was posted in blog and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s