Puščavska avantura – TURKMENISTAN

Puščavski Turkmenistan ostaja v meglo zavita in najmanj raziskana dežela vzdolž svilene poti. Ta košček ozemlja je bil priča številnih mogočnih civilizacij in velikih imperijev. Turkmenistan je prava avanturistična poslastica in odklop. Je zanimiv, historičen, avanturističen in bizaren. Potovanje je kombinacija neverjetnih naravnih pojavov, ogled historičnih mest, manjših zaselkov ter odraz  modernosti. Ob koncu pa bomo doživeli še festival svilene ceste v Uzbekistanu, kjer si bomo ogledali pomembna mesta kot so Hiva, Buhara in Samarkand. To je prava avtentična puščavska avantura!

Dan 1: POLET Iz bližnjega mednarodnega letališča bom poleteli proti glavnemu mestu Turkmenistana.   

Rezultat iskanja slik za ashgabat

Dan 2: AŠKABAD – feniks puščave Po krajši osvežitvi si bomo ogledali glavno mesto Aškabad oz. mesto ljubezni. Ašgabat je mesto s širokimi avenijami, ki jih obkrožajo marmornati bloki, mogočne palače in zeleni parki. Mesto je kot feniks sredi puščave in preseneti prav vsakega prišleka. Ogledali si bomo park neodvisnosti z vsemi monumenti, kipi, mošejo in bazarjem. Zvečer pa se bomo vkrcali v vlak, ki nas bo popeljal proti obali kaspijskega morja. GH in R (Z)

Rezultat iskanja slik za mud volcano turkmenistan

Dan 3: KASPIJSKO MORJE IN PUŠČAVA Zjutraj bomo pristali ob kaspijski obali, v mestu Turkmenbaši, ki je odlično izhodišče za začetek raziskovanja bližnje okolice. Zato nas bodo po ogledu mesta čakala terenska vozila s katerimi se bomo odpeljali do belega kanjona in ga raziskali. Zvečer bomo v turkmenski divjini uživali ob tabornem ognju ter prespali v šotorih. C (Z, V)

Rezultat iskanja slik za yangikala

Dan 4: NEZEMELJSKI KANJON IN SUFIJSKA GROBNICA Danes se bomo zapeljali do dela Turkmenistana, kjer se bomo počutili kot bi bili na Marsu. Odkrivali bomo izjemno slikovit kanjon., ki ga krasijo roza, rumeni in zeleni odtenki. Prav ta del se je nekoč nahajal pod Kaspijskem morjem in zato se ni čuditi tem izjemno zanimivim geološkim pojavom. Iz kanjona nas bo pot vodila do grobnice znanega sufijskega mistika iz 12.stoletja. C (Z, V)

What to do in Turkmenistan

Dan 5: BALKANABAD  Po jutranjem zajtrku nas bo pot vodila proti glavnemu mestu province Balkan, proti Balkanabadu. Ustavili se bomo na pomembni romarski točki, ki se nahaja v pokrajini gorovja Kopet Dag. Ta romarski kraj privablja številne domačine, prvenstveno ženske. Prespali bomo v manjšem mestu Serdar na pol poti do puščave Karakum. GH (Z) 

This image has an empty alt attribute; its file name is uzbekistan-128.jpg

Dan 6: PUŠČAVA KARAKUM Nadaljevali bomo proti brezpotjih puščave Karakum (Črna puščava), ki prekriva 75% turkmenistanskega ozemlja in skupaj z uzbeško puščavo Kizilkum (Rdeča puščava) tvorita četrto največjo puščavo na svetu. Uživali bomo v brezpotju puščave, se izgubljali sredi ničesar, srečevali kamele vse dokler ne bomo prišli do vasic, ki se nahajajo ob presušeni reki. Na poti si bomo ogledali pomembno trdnjavo iz 1.stoletja pred našim štetjem. C (Z,V) 

Rezultat iskanja slik za karakum DARVAZA

Dan 7: PEKLENA VRATA – Darvaza Danes nas bo pot vodila do morda najpomembnejšega puščavskega pojava v Turkmenistanu, do t.i. »peklenskih vrat« v Darvazi. Tu se nahaja plinski krater, ki gori več kot 40 let in je prav posebej zanimiv po sončnem zahodu. Turkmenistan je namreč zelo bogat s plinom in se to pozna na vsakem koraku. C (Z,V) 

This image has an empty alt attribute; its file name is 635875847824400001-karakum-desert-making-a-felt-floor-cover.jpg

Dan 8: PUŠČAVSKE VASICE Po zajtrku se bomo zapeljali proti zanimivim puščavskim vasicam, ki se nahajajo sredi ničesar. Ponovo nas bo spremljala puščava Karakum, manjši zaselki in prijazni ljudje. Zvečer bomo uživali ob sončnem zahodu in neskončnosti puščave. C (Z,V) 

Rezultat iskanja slik za GONUR TEPE

Dan 9: GONUR TEPE (Unesco) Naš današnji cilj bo vožnja do znanega arheološkega najdišča Gonur tepe, ki je pod Unescovo zašito. Gonur tepe je vsaj 4000 let staro mesto in velja za arheološki biser. Namreč prav tu v Turkmenistanu je nekoč obstajala civilizacija, ki je bila tako pomembna kot so bile civilizacije Egipta, Mezopotamije, Indije in Kitajske. C (Z,V) 

Rezultat iskanja slik za merv turkmenistan

Dan 10 – 11 : MERV – BLIŠČ SVILENE CESTE  Zjutraj si bomo ogledali arheološko najdišče Gonur Tepe. Od tu nas bo pot vodila proti Turkmenistanskemu biseru – Mervu. Merv, nekoč imenovan Margiana, je bil dom Arijcev in Sedžuških Turkov ter številnih ostalih. To je bilo mesto v katerem si je heterogena družba izmenjevala znanja in dobrine, saj je bil zelo pomembna postojanka na svileni cesti. Ob prihodu bomo sprva raziskali bazar, si ogledali zgodovinski muzej in ostanke Merva, kjer naj bi našli ostanke iz 3000 let pred našim štetjem. Merv se nahaja v oazi sredi puščave Karakum in je nekoč bilo pomembno trgovsko mesto v Osrednji Aziji in se lahko kosalo s Samarkandom, Buharo in Heratom. Večkrat je bilo poimenovano kot »kraljica sveta«. Drugi dan popoldan pa se bomo zapeljali nazaj proti Aškabadu in se zvečer sprehodili po razsvetljenem mestu. H (Z) 

Dan 12: Polet domov

*H = hotel;  *GH = gostišče, penzion ali spanje pri domačinih; J = jurta; *Z = zajtrk; *V = večerja; *R = razno (vlak, avtobus, paluba); *C = šotori.

Termin (maj): 29.5.– 9.6.2019 (12 dni)

Termin (september): 25.9. – 6.10.2019 (12 dni)

Skupina: min. 6 – maks. 18 oseb;

Info: shakti.potep@gmail.com; 031 – 24 91 05

Cena: 1450€ + letalska karta

Cena vključuje:

 • Povratni letalski prevoz Dunaj – Aškabad – Dunaj* z vsemi letališkimi taksami in 20 kg prtljage;
 • organizacijo potovanja;
 • vodenje in našo energijo;
 • nastanitev v hotelih 2*/3* v dvoposteljni sobah ali gostiščih v dvoposteljnih sobah ali več posteljnih sobah z zajtrkom; v šotorih z zajtrkom in večerjo,
 • prevozi  s terenskimi vozili, z avtobusi in vlaki po programu  (avtobus, vlak in terenska vozila);
 • dovolilnice za nacionalne parke,
 • slovenski vodja poti,
 • organizacija potovanja s strani lokalne agencije in lokalno vodenje.

Cena ne vključuje/obvezno doplačili pred odhodom:

 • doplačilo za manjšo skupino v primeru da se prijavi manj oseb: 50€ (15 – 14 oseb), 100€ (13 – 10 oseb), 120€ (9-8 oseb) ter 160€ (7 – 6 oseb)

Cena ne vključuje/možno doplačilo ob prijavi:

 • zdravstveno zavarovanje CORIS  z asistenco 34€ – 55€ (trojno kritje),
 • povratni transfer do letališča, če let izven Slovenije (okvirno 60€ do 90€)
 • enoposteljna soba​  – možna samo v mestih (120€)
 • posredovanje in urejanje za vizum za Turkmenistan – 90€.

Cena ne vključuje/obvezna doplačila na poti:

 • vstopnine – približno 40€,
 • napitnina – približno 20€.

Cena ne vključuje/možna doplačila na poti:

 • dodatni obroki ko spimo v šotorih

Opombe:

 • za potovanje v Turkmenistan slovenski državljani potrebujemo vizo;
 • število mest je omejeno na 16,
 • potovanje bo zagotovljeno, ko bo 6 prijavljenih potnikov – takrat bodo tudi kupljene letalske karte;  v nasprotnem primeru vam bomo vrnili vplačila;
 • cene letalskih kart, cene storitev lokalnih partnerjev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Cena potovanja je preračunana glede na ceno letalskih kart 10. decembra 2018.
 • splošni pogoji so sestavni del ponudbe in so objavljeni  na spletni strani www.shaktipotep.com
 • info: 031 249 105 ali shakti.potep@gmail.com
 • ​prosimo, preberite še posebne informacije spodaj​.
 • Prijave zbiramo  do 30 dni pred odhodom oziroma zapolnitve mest  preko spodnje povezave.

Pomembno: Cene letalskih kart, cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Mi 100% zagotavljamo ceno naše organizacijo in vodenje. Avio karta je 680€ (cena preračunana 10. decembra 2018, cena letalskih kart variira med 600 eur – 800  eur).

Rok za prijavo po razpisni ceni je 1. marec 2018. Kasneje bo cena odvisna od cene letalskih kart in cene storitev u Turkmenistanu in Uzbekistanu.

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in jo poslati na naš e-mail.

Vplačila: ob prijavi se vplača 30% cene aranžmaja in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod. Pri manjši skupini je doplačilo 50€ (15 – 13 oseb), 100€ (12 – 10 oseb); 140€ (9 – 8 oseb), 160€ (7-6 oseb). Cena je bila preračunana 10. januarja, 2018. V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje in se potovanje vseeno izpelje. Ko je skupina potrjena se plača letalsko karto, preostanek pa se nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom.

SPLOŠNE INFORMACIJE

 • KAKO POTUJEMO? Potovali bomo potovali z avtobusom in najetim terenskimi kombiji ter z vlakom.
 • NASTANITEV: Spi se v hotelih 2*/3* v dvoposteljnih ali troposteljnih sobah, v GH brez kategorizacije, pri domačinih (več posteljne sobe), v jurti (krožni šotor za več oseb) in v šotorih.
 • HRANA: Veliko je mesa, mlečnih izdelkov, zelenjave in sadja.
 • ZAHTEVNOST POTI: Tura je primerna za kogarkoli, ki ima v sebi vsaj malo popotniške žilice.
 • ŠTEVILO OSEB: min 6 – max 16
 • VREME:V Turkmenistan prihajamo v pomladnem in jesenskem času – takrat je dežele primerna za odkrivanje puščavskega dela, ko ni prevroče. Temperature se v tem mesecu gibljejo med 10ᵒC in 30ᵒC. Padavine niso pogoste. Več o vremenu si lahko pogledate na spletni strani: http://slovenian.wunderground.com
 • ZDRAVJE: Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnega cepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah.
 • VARNOST: Turkmenistan je varna dežela. Ljudje so prijazni in odprti. Vseeno pa moramo paziti na osebno lastnino, saj se povsod najdejo izjeme – predvsem v velikih mestih, na tržnicah, turističnih krajih in povsod, kjer je večja gneča.
 • VIZUM: Slovenski državljani potrebujemo vizuma za Turkmenistan, ki ga uredimo pred odhodom.

This entry was posted in blog and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s