Puščavska avantura – TURKMENISTAN in UZBEKISTAN

Puščavski Turkmenistan v Osrednji Aziji predstavlja konglomerat vzhoda in zahoda Azije, ki ostaja v meglo zavita in najmanj raziskana dežela vzdolž svilene poti. Ta košček ozemlja je bil priča številnih mogočnih civilizacij in velikih imperijev. Turkmenistan je prava avanturistična poslastica in odklop po svileni cesti! Je zanimiv, historičen, avanturističen in bizaren. Potovanje je kombinacija neverjetnih naravnih pojavov, ogled historičnih mest, manjših zaselkov ter odraz  modernosti. Ob koncu pa bomo doživeli še festival svilene ceste v Uzbekistanu ter si ogledali pomembna mesta kot so Hiva, Buhara in Samarkand. To je prava avtentična puščavska avantura!

Dan 1: POLET Let v Aškabad Iz bližnjega mednarodnega letališča poletimo proti glavnemu mestu Turkmenistana.   

Rezultat iskanja slik za ashgabat

Dan 2: AŠKABAD – feniks puščave Po pristanku in krajši osvežitvi si bomo ogledali Aškabad oz. mesto ljubezni. Ašgabat s širokimi avenijami, ki jih obkrožajo marmornati bloki, mogočne palače in zeleni parki je kot feniks sredi puščave in preseneti prav vsakega prišleka. Ogledali si bomo park Neodvisnosti z vsemi monumenti in kipi, mošejo in baazar. Zvečer pa se bomo vkrcali v vlak, ki nas bo popeljal proti obali kaspijskega morja. GH in R (Z)

Rezultat iskanja slik za mud volcano turkmenistan

Dan3: KASPIJSKO MORJE IN PUŠČAVA Zjutraj bomo pristali ob kaspijski obali, v mestu Turkmenbaši, ki je odlično izhodišče za začetekraziskovanja bližnje okolice. Zato nas bodo po ogledu mesta terenska vozila odpeljala do belega kanjona, ki ga bomo dodobra raziskali. Med drugim Zvečer bomo v turkmenski divjini uživali ob tabornem ognju ter prespali v šotorih. C (Z,V)

Rezultat iskanja slik za yangikala

Dan 4: NEZEMELJSKI KANJON IN SUFIJSKA GROBNICA Danes se bomo zapeljali do dela Turkmenistana, kjer se bomo počutili kot bi bili na Marsu in ne na Zemlji. Odkrivali bomo izjemno slikovit kanjon. Le –tega pa krasijo roza, rumeni in zeleni odtenki in prav ta del se je nekoč nahajal pod Kaspijskem morjem in zato se ni čuditi tem izjemno zanimivim geološkim pojavom. Iz kanjona nas bo pot vodila do grobnice znanega sufijskegamistika iz 12.stoletja. C (Z, V)

What to do in Turkmenistan

Dan 5: BALKANABAD  Po jutranjem zajtrku nas bo pot vodila proti glavnemu mestu province Balkan, proti Balkanabadu. Ustavili se bomo na pomembni romarski točki, ki se nahaja v pokrajini gorovja Kopet Dag. Vsekakor romarsko mesto s svojo mošejo privablja številne domačine, prvenstveno ženske. Prespali bomo v manjšem mestu Serdar na pol potido puščave Karakum. GH (Z) 

This image has an empty alt attribute; its file name is uzbekistan-128.jpg

Dan 6: PUŠČAVA KARAKUM Nadaljevali bomo proti brezpotjihpuščave Karakum (Črna puščava), ki prekriva 75% turkmenistanskega ozemlja inskupaj z uzbeško puščavo Kizilkum (Rdeča puščava) tvorita četrto največjopuščavo na svetu. Uživali bomo v brezpotju puščave, se izgubljali sredi ničesar,srečevali kamele vse dokler ne bomo prišli do vasic, ki se nahajajo presušenireki. Na poti si bomo ogledali pomembno partsko trdnjavo iz 1.stoletja pred našim štetjem. C (Z,V) 

Rezultat iskanja slik za karakum DARVAZA

Dan7: PEKLENA VRATA – Darvaza Danes nas bo pot vodilado morda najpomembnejšega puščavskega pojava v Darvazi, do t.i. peklenskih vrat. V Darvazi se namreč nahaja plinski krater, ki gori več kot 40 let in  je prav posebej zanimiv po sončnem zahodu.Turkmenistan je namreč zelo bogat s plinom in se to pozna na vsakem koraku. C (Z,V)

Dan8: PUŠČAVSKE VASICE Po zajtrku se bomo zapeljali proti zanimivim puščavskim vasicam, ki se nahajajo sredi ničesar. Ponovo nas bo spremljala puščava Karakum, manjši zaselki in prijazni ljudje. Zvečer bomo uživali obsončnem zahodu in neskončnosti puščave. C (Z,V) 

Rezultat iskanja slik za GONUR TEPE

Dan 9: GONUR TEPE (Unesco) Naš današnji cilj bo vožnja doznanega arheološkega najdišča Gonur tepe, ki je pod Unescovo zašito. Gonur tepeje vsaj 4000 let staro mesto in velja za arheološki biser. Namreč prav tu v Turkmenistanu je nekoč obstajala civilizacija, ki je bila tako pomembna kot so bile civilizacije Egipta, Mezopotamije, Indije in Kitajske. C (Z,V) 

Rezultat iskanja slik za merv turkmenistan

Dan10 – 11 : MERV – BLIŠČ SVILENE CESTE  Zjutraj si bomo ogledali arheološko najdišče Gonur Tepe. Od tu nas bo pot vodila proti Turkmenistanskemu biseru – Mervu. Merv, nekoč imenovan Margiana, je bil dom Arijcev in Sedžuških Turkov terštevilnih ostalih. To je bilo mesto v katerem si je heterogena družba izmenjevala znanja in dobrine, saj je bil zelo pomembna postojanka na svileni cesti. Ob prihodu bomo sprva raziskali bazar, si ogledali zgodovinski muzej inostanke Merva, kjer naj bi našli ostanke iz 3000 let pred našim štetjem. Merv se nahaja v oazi sredi puščave Karakum in je nekoč bilo pomembno trgovsko mesto v Osrednji Aziji in se je lahko kosalo s Samarkandom, Buharo in Heratom. Večkrat je bilo poimenovano kot »kraljica sveta«. Drugi dan popoldan poletimo nazajproti Aškabaduin se zvečer sprehodimo po razsvetljenem mestu. H (Z) 

Dan 12: Polet domov

PODALJŠEK POTOVANJA -UZBEKISTAN:

 

This image has an empty alt attribute; its file name is uzb-1d.jpg

Dan 12 – 13: HIVA z okolico S težkim srcem sebomo odpravili iz večne puščave in bomo poleteli proti Konyi Urgenč in si le –tam ogledali ostanke svilene ceste. Po ogledu se bomo zapeljali do meje z Uzbekistanom. Naš cilj bo simpatično mesto ob turkmenistanski meji – Hiva. Hiva je puščavsko in najmlajše mesto »svilene ceste«, leži v bližini najdaljše reke Osrednje Azije, ob Amu Darji. Hiva zstopa po arhitekturi s turkiznimi keramičnimi ploščicami in je ravno zato dobila vzdevek »turkizna«. Dobesedno pa spominja na mesto iz 1001 noči. To simpatično in najmanjše mesto z dvojnim obzidje je pravi muzej na prostem, ki si ga bomo natančno ogledali. GH (Z)

This image has an empty alt attribute; its file name is uzb-31.jpg

DAN 14 – 15: BUHARA in FESTIVAL ZAČIMB  Zapustili bomo Hivo ter se zapeljali proti Buhari. Na poti do tja bomo prečkali Amu Darjo, najdaljšo reko Osrednje Azije, ki jo je nekoč prečkal Aleksander Veliki in danes predstavlja mejo med Uzbekistanom in Turkmenistanom. Buhara je poimenovana tudi kot »steber islama«. V Buhari si bomo ogledali trdnjavo, mošeje, medrese,karavansaraje, bazarje … V maju bomo lahko doživeli izjemno pisan festival začimb v Buhari. H (Z)

This image has an empty alt attribute; its file name is uzbekistan-53.jpg

DAN16 – 17: SAMARKAND Sledila bo vožnja z vlakom proti svetovljanskemu Samarkandu, ki prestavlja biser svilene poti. Ogledali si bomo najbolj poznano uzbeško mesto – Samarkand, ki ga krasijo mošeje, medrese, karavansaraji,  astrološki observatorij, številnegrobnice. Natančno ročno izdelana keramika, turkizne in pozlačene kupole,mošeje in mavzoleje. H (Z)

Dan 18: LET PROTI DOMU Let proti Evropi.

Termin (maj): 11.05.– 22.05.2019 (12 dni) ali 11.05. – 28.05.2019 (18 dni)

Termin (september): 18.09. – 29.09.2019 (12 dni) ali 18.09. – 05.10.2019 (18 dni)

Skupina: min. 6 – maks. 18 oseb;

Info: shakti.potep@gmail.com; 031 – 24 91 05

Cena: V PRIPRAVI

Cena s podaljškomV PRIPRAVI  

Cena vključuje:

 • Povratniletalski prevoz Dunaj – Aškabat/Samarkand – Dunaj
 • Notranji let Mary – Aškabad; Aškabad – Dašguz * z vsemi letališkimi taksami in 20 kg prtljage;
 • organizacijo potovanja;
 • vodenje in našo energijo;
 • nastanitev v hotelih 2*/3* v dvoposteljni sobah ali gostiščih v dvoposteljnih sobah ali več posteljnih sobah z zajtrkom; v šotorih z zajtrkom in večerjo,
 • prevozi  s terenskimi vozili, z avtobusi in vlaki po programu  (avtobus, vlak in terenska vozila);
 • dovolilnice za nacionalne parke,
 • slovensko spremljanje – vodnik z licenco GZS,
 • organizacija potovanja s strani lokalne agencije in lokalno vodenje.

Cena ne vključuje/obvezno doplačili pred odhodom:

 • doplačilo za manjšo skupino v primeru da se prijavi manj oseb: 50€ (15 – 14 oseb), 100€ (13 – 10 oseb), 120€ (9-8 oseb) ter 160€ (7 – 6 oseb)

Cena ne vključuje/možno doplačilo ob prijavi:

 • zdravstveno zavarovanje CORIS  z asistenco 34€ – 55€ (trojno kritje),
 • povratni transfer do letališča, če let izven Slovenije (okvirno 60€ do 90€)
 • enoposteljna soba​  – možna samo v mestih (120€)
 • posredovanje in urejanje za vizum za Turkmenistan – 90€
 • Posredovanje in urejanje za vizum za Uzbekistan – 35€

Cena ne vključuje/obvezna doplačila na poti:

 • vstopnine – približno 80€ – 100€,
 • napitnina – približno 20€.

Cena ne vključuje/možna doplačila napoti:

 • dodatnio broki ko spimo v šotorih

Opombe:

 • zapotovanje v Turkmenistan in Uzbekistan slovenski državljani potrebujemo vizo;
 • številomest je omejeno na 16,
 • potovanjebo zagotovljeno, ko bo 6 prijavljenih potnikov – takrat bodo tudi kupljeneletalske karte;  v nasprotnem primeru vambomo vrnili vplačila;
 • ceneletalskih kart, cene storitev lokalnih partnerjev in valutna razmerja se vesčas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Cena potovanja jepreračunana glede na ceno letalskih kart 10. decembra 2018.
 • splošnipogoji so sestavni del ponudbe in so objavljeni na spletni strani www.shaktipotep.com

info:031 249 105 ali shakti.potep@gmail.com

​prosimo, preberite še posebne informacije spodaj​.

Prijavezbiramo  do 30 dni pred odhodom oziromazapolnitve mest  preko spodnje povezave.

Pomembno: Cene letalskih kart, cene storitev invalutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahkoodstopajo. Mi 100% zagotavljamo ceno naše organizacijo in vodenje. Avio kartaje 680€ (cena preračunana 10. decembra 2018, cena letalskih kart variira med 500eur – 800  eur).Rok za prijavo po razpisni ceni je 1. marec 2018. Kasneje bo cena odvisnaod cene letalskih kart in cene storitev u Turkmenistanu in Uzbeksitanu.PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebnoizpolniti prijavnico in jo poslati na naš e-mail. Vplačila: ob prijavi se vplača 30% cenearanžmaja in s tem si zagotovite mesto v skupini. Ob minimalnem številuvplačanih prijav zagotovimo odhod. Pri manjši skupini je doplačilo 50€ (15 – 13oseb), 100€ (12 – 10 oseb); 140€ (9 – 8 oseb), 160€ (7-6 oseb). Cena jebila preračunana 10. januarja, 2018. V primeru, da ne zberemo dovolj prijavakontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje in se potovanjevseeno izpelje. Ko je skupina potrjena se plača letalsko karto, preostanek pase nakaže na račun agencije najkasneje en mesec pred odhodom. SPLOŠNE INFORMACIJEKAKO POTUJEMO? Potovali bomo potovali z avtobusom innajetim terenskimi kombiji ter z vlakom.

NASTANITEV: Spi se v hotelih 2*/3* v dvoposteljnihali troposteljnih sobah, v GH brez kategorizacije, pri domačinih (več posteljnesobe), v jurti (krožni šotor za več oseb) in v šotorih.

HRANA: Veliko je mesa, mlečnih izdelkov,zelenjave in sadja.

ZAHTEVNOST POTI: Tura je primerna za kogarkoli, ki ima vsebi vsaj malo popotniške žilice.

ŠTEVILO OSEB: min 6 – max 16

VREME:V Turkmenistan in Uzbekistan prihajamo vpomladnem in jesenskem času – takrat je dežele primerna za odkrivanjepuščavskega dela, ko ni prevroče. Temperature se v tem mesecu gibljejo med 10ᵒC in 30ᵒC. Padavine niso pogoste. Več ovremenu si lahko pogledate na spletni strani: http://slovenian.wunderground.com

ZDRAVJE: Več na http://www.zdravinapot.net. Sami ne svetujemo nobenega posebnegacepljenja oz. zaščite vendar je odločitev v vaših rokah.

VARNOST: Turkmenistan in Uzbekistan  sta varni dežela. Ljudje so prijazni inodprti. Vseeno pa moramo paziti na osebno lastnino, saj se povsod najdejoizjeme – predvsem v velikih mestih, na tržnicah, turističnih krajih in povsod,kjer je večja gneča.

VIZUM: Slovenski državljani potrebujemo vizumaza obe deželi.

Advertisements
This entry was posted in blog and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s