Potovanje – LIBANON

Libanon je stičišče Bližnjega vzhoda in zahoda, tradicije in modernosti, gora in morja. Majhna in izjemno slikovita dežela nam ponuja pejsaže od mediteranske obale, hribovja, sotesk, slopov, vinogradov, vse skupaj prežeto z zanimivo kulturo in bogato zgodovino. Libanon slovi po starodavnih cedrovih gozdovih, dramatičnih gorskih pobočjih, vinorodni regiji, simpatičnih obmorskih mestih ter po moderni prestolnici Bejrutu oz. Parizu Bližnjega vzhoda. Vsekakor pa ne smemo pozabiti na arheološka najdišča svetovnega slovesa in okusno hr.

Rezultat iskanja slik za beirut photos

1.dan: POLET Let proti Libanonu.

2.dan: BEJRUT Pristanek bo v jutranjih urah. Po pristanku bo sledil transfer do hotela, kjer se bomo osvežili. Ogledali si bomo moderno, medkulturno in živahno prestolnico Libanona. Sprehodili se bomo po artistični soseski Bejruta.

Rezultat iskanja slik za beirut photos the rocks

Spoznali bomo dramatično zgodovino mesta od ruševin rimskih toplic iz 6. stoletja do modernih stavb, ki skrivajo dolge sledove tragične državljanske vojne v državi. Ogledali si bomo trg Place de l’Etoile z znamenitim stolpom z uro v Bejrutu in stavbo parlamenta, katedralo sv. Jurija Maronita,  impresivno mošejo Al-Amin, znano tudi kot modra mošeja.

Rezultat iskanja slik za jeita grotto

Ogledali si bomo tudi Narodni muzej, kjer je predstavljenih več kot 1300 arheoloških predmetov, od prazgodovine do srednjeveškega obdobja Mamlukov. Pozno popoldne se bomo sprehodili po obalni promenadi »Corniche« in do »Raouche rocks«, kjer bomo lahko uživali ob sončnem zahodu. H (Z)

Rezultat iskanja slik za harissa lebanon

3.dan: Jama JEITA & HARISSA Zapeljali se bomo severno od Bejruta in raziskali eno od največjih naravnih čudes v državi – Jeita Grotto. Odkrivali bomo mrežo prepletenih impresivnih jam s stalaktiti, stalagmiti in podzemnim jezerom. Po ogledu se bomo zapeljali proti morju, proti mestu Jounieh, od koder se bomo z gondolo zapeljali na panoramsko vožnjo do Harisse.

Rezultat iskanja slik za baatara valley waterfall

Ne samo, da bomo imeli čudovit pogled na zaliv Jounieh, temveč bomo videli tudi veličasten kip libanonske Gospe, saj Harissa je znan romarski kraj maronitskih kristjanov. Ob prihodu v Bejrut se bomo lahko sprehodili po boemskih ulicah Bejruta ali zgolj uživali ob odlični hrani in slaščicah. H (Z)

4.dan: SOTESKA TREH MOSTOV Iz Bejruta se bomo zapeljali proti krasni soteski, ki jo je leta 1952 odkril francoski speleolog. Le-tu se bomo sprehodili do zanimivega naravnega čudeža, do jame treh mostov in do slapu, ki pada 255 metrov skozi jamo. Geologi trdijo, da je skalnato pobočje staro okoli 160 milijonov let, kar pomeni, da je bilo prisotno že v juri, ko so dinozavri tavali po zemlji.

Qadisha Valley

Od tu se bomo po vijugasti cesti zapeljali do manjšega kraja Bcharre, ki leži na nadmorski višini 1400 m. Mesto je najbolj znano kot rojstno mesto svetovno znanega pesnika Khalila Gibrana. Poleg ogleda muzeja bomo uživali v mestu s tradicionalno arhitekturo in ob čudovitih pogledi na dolino Qadisha. GH (Z)

Cedar Trees

5. dan: DOLINA QADISHA Peš bomo odkrivali čudovito pokrajino doline Qadisha (Unesco). Sprehodili se bomo po osupljivem kanjonu, kjer se nahajajo številni kamniti samostani. V srednjem veku so bile jamske cerkve uporabljene kot zatočišče maronitske skupnosti. Popoldne se bomo sprehodili še po gozdu Arzov, kjer se nahajajo tisočletne libanonske cedre, ki so nekoč prekrivale celotno gorovje Libanona.

Rezultat iskanja slik za bsharri

Zaradi odpornosti in veličastnosti je cedra postala pomemben simbol libanonskega ljudstva. Po pohodu si bomo ogledali še samostan Sv. Antoniaj ter se zapeljali do kraja Bcharre. GH (Z)

6. dan: TRIPOLI & BYBLOS Zapustili bomo dolino in se zapeljali do drugega največjega mesta Libanona, do Tripolija, kjer bomo začutili pravo orientalsko atmosfero.

Spice Souk

Tripoli je bilo nekoč središče starodavnega trgovanja. Ogledali si bomo impresivno otomansko, križarsko in moderno arhitekturo. Vsekakor nas bo poleg arhitekture najbolj prevzel souk (tržnica) z živahnimi in ozkimi ulicami. Iz Tripolija se bomo zapeljali do Byblosa (Unesco), ki je eno najstarejših mest na Bližnjem vzhodu.

Rezultat iskanja slik za byblos

Mesto ima dobro ohranjeno obzidje in impresivno zgodovinsko dediščino, ki sega v feničansko obdobje. Tu so Feničani razvili prvo fonetično abecedo z 22 črkami, ki je temelj naše sodobne abecede. Sprehodili se bomo po kamnitih ulicah očarljivega mediteranskega mesta ter uživali na pijači in okusni libanonski hrani. Prespali bomo v Byblosu. GH (Z)

Rezultat iskanja slik za byblos lebanon port

7. dan: BAALBEK IN VINORODNA REGIJA BEKKA Po zajtrku se bomo zapeljali proti rodovitni dolini Bekka, ki leži med gorovjem Libanon in Anti-Libanon. Sprva nas bo pot vodila do ogromnega antičnega tempeljskega kompleksa Baalbek (Unesco). Baalbek sestavljajo templji Venere, Jupitra in Bakusa, ki spadajo med največje in najbolje ohranjene templje na svetu.

This image has an empty alt attribute; its file name is baalbek-lebanon-d3bb80294821.jpg

Preostanek dneva pa bomo preživeli v vinorodni dolini Bekka. Obiskali bomo vinograde, tradicionalno klet ter pokusili libanonsko vino. Ogledali si bomo tudi srednjeveško mesto Anjara, ki se ponaša z zadnjim arheološkim najdiščem iz umajadskega obdobja. Prespali pa bomo v simpatičnem kraju Deir el-Qamar. GH (Z)

Povezana slika

8.dan: CEDROVI GOZDOVI IN SREDNJEVEŠKO MESTO  Srednjevaško mesto Deir el-Qamar se nahaja na hribu in je imelo pomembno vlogo v preteklosti. Sprehodili se bomo po Deir el-Qamarju in si ogledali kraljevo palačo Beiteddine iz 19. stoletja, ki predstavlja vrhunec libanonske arhitekture.

Povezana slika

Nato se bomo zapeljali v  rezervat Al-Shouf, kjer rastejo starodavna cedrova drevesa in se razprostirajo po celotnem pobočju. Sprehodili se bomo po rezervatu cedrovega gozda še preden se bomo podali do sredozemske obale, do Tira. GH (Z)

Rezultat iskanja slik za Deir el-Qamar

9. dan: TIR in SIDON Tir je četrto največje mesto v Libnonu. Mesto je poznano tudi pod imenom feničanska kraljica morja. Tir je znano tudi po arheološkemu najdišču (Unesco) z rimsko nekropolo, slavolokom in hipodromom. V bližini si bomo lahko privoščili skok v morje in uživali na živahni tržnici v starem mestnem jedru.

Povezana slika

Na poti se bomo ustavili še v križarskem gradu v mestu Sidon in se sprehodili po tržnici preden bomo zapustili Libanon. Zelo pozno zvečer se bomo zapeljali do mednarodnega letališča v Bejrutu od koder bomo poleteli proti Evropi. /(Z)

10:dan: PRIHOD v Evropo

*Z = zajtrk; *V = večerja; *H = hotel; *GH = penzion/gostišče

Termin (april): 26.4. – 5.5.2019 (10 dni) POLNO

Termin (junij): 31.5. – 9.6.2019 (10 dni) SKORAJ POTRJENO (potrebujemo še 3 prijave)

Termin (julij): 20.7. – 29.7.2019 (10 dni) NABIRAMO PRIJAVE

Termin (oktober): 25.10. – 3.11.2019 (10 dni) NABIRAMO PRIIJAVE

Info: shakti.potep@gmail.com; 031 – 24 91 05

Skupina: min. 6 – max. 16 potnikov

Info: shakti.potep@gmail.com, 031 – 249 105

Cena: od 850€ + letalska karta

*cena letalske karte je okvirno 400€ – 450€/osebo

Cena vključuje:

 • Nastanitev v hotelih (H) 3* v dvoposteljni sobah z zajtrkom in v penzionih/gostiščih (GH) v dvoposteljnih in več posteljnih sobah z zajtrkom;
 • Vsi prevozi po programu v Libanonu (najeti avtobus/kombi);
 • Gondola na grič Harissa;
 • Pokušina vina;  
 • Organizacijo potovanja in lokalno vodenje;
 • Slovenski vodja poti – slovenski vodnik.

Cena ne vključuje/obvezno doplačili pred odhodom:

 • doplačilo za manjšo skupino v primeru da se prijavi manj oseb: 50€ (14 – 13 oseb); 80€ (12 – 11 oseb); 100€ (10 – 9 oseb); 150€ ( 8 – 6 oseb oseb). 
 • Povratni letalski prevoz Ljubljana/Benetke – Bejrut – Ljubljana/Benetke * z vsemi letališkimi taksami in 20 kg prtljage (400€ ob zgodnji prijavi).

Cena ne vključuje/možno doplačilo ob prijavi:

 • zdravstveno zavarovanje CORIS  z asistenco 26€;
 • povratni transfer do letališča, če let izven Slovenije (okvirno 60€)
 • enoposteljna soba​ (200€/osebo).

Cena ne vključuje/doplačila na poti:

 • napitnina za šoferje in vodnike 30€/osebo;
 • Vse vstopnine po programu (okvirno 50€);
 • dodatni obroki so po okvirno 10€ – 15€/osebo (za hrano se porabi okvirno 100€ – 150€).

Opombe:

 • za potovanje v Libanon slovenski državljani potrebujejo vizum, ki ga pridobijo na letališču ob prihodu; *ženske nad 30 let morajo pridobiti vizum na veleposlaništvu Libanona na Dunaju. V potnem listu ne sme biti izraelskega žiga;
 • število mest je omejeno na 16,
 • potovanje bo zagotovljeno, ko bo 6 prijavljenih potnikov – takrat bodo tudi kupljene letalske karte;  v nasprotnem primeru vam bomo vrnili vplačila.
 • cene letalskih kart, cene storitev lokalnih partnerjev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Cena potovanja je preračunana glede na ceno letalskih kart 20. februarja 2019.
 • splošni pogoji so sestavni del ponudbe in so objavljeni  na spletni strani www.shaktipotep.com,
 • info: 031 249 105 ali shakti.potep@gmail.com,
 • ​prosimo, preberite še posebne informacije spodaj​,
 • Prijave zbiramo  do 30 dni pred odhodom oziroma zapolnitve mest  preko spodnje povezave,
 • prosimo, preberite še posebne informacije spodaj​.

Pomembno: Cene letalskih kart, cene storitev in valutna razmerja se ves čas spreminjajo, zato so cene okvirne in lahko odstopajo. Mi zagotavljamo ceno naše organizacijo in vodenje.Mednarodna letalska karta je preračunana na 10. februarja 2019 in je bila 400€ z odhodom iz letališča Benetke. Cene letalskih kart se spreminjajo in veljajo do zapolnitve kvot.

PRIJAVA: Za prijavo na potovanje je potrebno izpolniti prijavnico in nam jo izpolnjeno posredovati na naš e-mail: shakti.potep@gmail.com. Prijavnica za potovanje se nahaja tu: PRIJAVNICA (KLIKNI, IZPOLNI in POSREDUJ). Prijava je informativne narave. Z izpolnitvijo prijavnice se šteje, da sprejemate določila splošnih pogojev poslovanja Agencije objavljene na spletni strani.

Vplačila: Prijave sprejema Agencija do 30 dni pred odhodom oz. do zapolnitve prostih mest. Po prijavi boste prejeli račun, iz katerega bodo razvidni vsi podatki o naročenem potovanju. S poslanim računom za prvi obrok v višini 30% cene potovanja se šteje, da je pogodba sklenjena. Preostali del računa mora biti poravnan najkasneje do 10 dni pred odhodom. Ob prijavi se na rezervacijo zaračuna 15 EUR prijavnine. Ob minimalnem številu vplačanih prijav zagotovimo odhod (6 oseb). V primeru manjše skupine je doplačilo sledeče: 50€ (14 – 13 oseb); 80€ (12 – 11 oseb); 100€ (10 – 9 oseb); 150€ ( 8 – 6 oseb). V primeru, da ne zberemo dovolj prijav akontacijo vrnemo oz. se sorazmerno poviša cena potovanje glede na manjšo skupino.

SPLOŠNE INFORMACIJE

 • KAKO POTUJEMO? Potovanje je kombinacija ogledov znamenitosti, manjšega pohodništva, obiskov bolj odmaknjenih krajev. Potovali bomo z lastnim prevoznim sredstvom (kombiji ali avtobusom).
 • NASTANITEV: Večina nočitev bo v hotelih ali penzionih/gostiščih (guesthousih) z dvoposteljnimi ali troposteljnimi sobami s kopalnico srednje kategorije.
 • VELIKOST SKUPINE: Število udeležencev je omejeno na 16 oseb, minimalno število je 6. Pri manjši skupini (pod 12 oseb) računamo doplačilo, ki so opisana na programu. Majhna skupina nam omogoča večjo prilagodljivost in obisk krajev, ki nam bi bili drugače nedostopni.
 • HRANA in PIJAČA: Libanonska kuhinja je odlična in spada med vrhunce potovanja. Od mesnih jedi, jedi z zelenjavo, prigrizkov,… in okusnih sladic. Od alkohola se v Libanonu dobi je vino, žganje in tudi pivo. Po večini se pijejo sokove in »turško« kavo.
 • ZAHTEVNOST POTI: Potovanje je primerno za kogarkoli z nekaj avanturistične žilice.
 • VALUTA: V Libanonu lahko zamenjamo €/$. Možna je uporaba tudi bančnih/kreditni/debitnih kartic.
 • VREME: Za Libanon je za pomlad in jesen značilno toplo in spremenljivo vreme (v gorah), preko poletja je toplejše. Temperature se gibljejo od 10 – 35 stopinj.
 • ZDRAVJE: Obveznih cepljenj za Libanon ni. Priporočamo, da si ogledate spletno stran www.zdravinapot.net
 • VARNOST: Libanon je varna država. Potrebna je kot povsod previdnost tam kjer so večje množice ljudi. Potrebno je spoštovanje pravil glede oblačenja v mošejah in cerkvah.
 • VIZUM: Ga pridobimo na letališču v Bejrutu, predhodno je potrebno zagotoviti vso dokumentacijo..
 • OBLAČILA: Za libanonsko višavje potrebujemo topla oblačila (pohodniška oblačila).  Na jugu in ob obali bo precej topleje in priporočamo lažja in prehodna oblačila.  Seznam priporočljive opreme  dobite ob prijavi na potovanje.

This entry was posted in blog and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s